Aardappelcampagne: ‘Ik kijk er altijd weer enorm naar uit’
Janet Oortwijn
De aardappelcampagne is in volle gang
© Janet Oortwijn
Vrachtwagenchauffeur Johan Mulder kijkt er ieder jaar weer reikhalzend naar uit: de aardappelcampagne van aardappelverwerker Avebe. Sinds vorige week worden de zetmeelaardappelen weer volop aangeleverd op de productielocatie.
“Ik mag het heel graag doen”, zegt Mulder terwijl hij zijn vrachtwagen op de smalle landweggetjes manoeuvreert. “Ah, kijk, de boer is er ook nog.”
Ook het koffiedrinken noemt hij een hoogtepunt van de aardappelcampagne. “Dat is het mooie aan dit werk. Het contact met de boeren en kraanmachinisten. Het is heel erg sociaal eigenlijk. Ik vind het heel relaxed werken.”
Aardappelcampagne: ‘Ik kijk er altijd weer enorm naar uit’
‘Hier mooi droog, maar bij collega’s heel nat’
Het is de tweede vracht van de dag, die hij ophaalt bij boer Harm Buist. “Het ziet er wat minder goed uit dan vorig jaar”, zegt hij. “Maar ik weet niet hoe dat komt, hoor. Maar ik ben niet ontevreden, gezien het weer dat we hebben gehad. Het is hier mooi droog, maar bij sommige collega’s is het heel nat.”
Volgens Avebe zijn niet er niet alleen regionale verschillen, maar zelfs lokale verschillen als het gaat om het weer. “We kunnen nog weinig zeggen over de kwaliteit van de aardappeloogst”, zegt woordvoerder Joyce de Vries. “Het is een grillig seizoen geweest, dat zich kenmerkt door vele uitersten. We hebben veel nattigheid gehad, maar ook veel droogte. En voor sommige telers juist ideale groeiomstandigheden. Dat is altijd weer spannend.”
Tweede vracht verwerkt
In oktober en november moet meer duidelijk worden over de kwaliteit van de aardappelen die binnenkomen. Terug op de fabriek kan Mulder, nadat er twee monsters genomen zijn, de lading storten. “Nou, daar gaan ze”, zegt hij terwijl hij in zijn spiegels de boel goed in de gaten houdt. “Dat was weer een vracht.”
En zo gaat het de komende maanden nog wel even door. In oktober en november, tijdens de drukste maanden, komen er zo’n honderd vrachten per dag. De aardappelen worden verwerkt, waarbij het zetmeel en eiwit dat eruit gehaald wordt, wordt gebruikt voor in voedingsmiddelen en voor de industrie. De campagne duurt tot ongeveer halverwege maart.