Regio – Kan een ‘Beslisboom Duurzaam Verpakken’ ondernemers helpen bij de verduurzaming van hun verpakkingen? Afgaande op de ervaringen bij Royal FloraHolland met de beslisboom voor de sierteeltsector, is het antwoord: ja. In deze aflevering van Duurzaam Door(ver)pakken vertelt Auke Boerma, projectmanager op de duurzaamheidsafdeling bij Royal FloraHolland, over het ontstaan en het gebruik van de beslisboom. “Wij zien dat het kwekers steeds meer kennis oplevert en dat zij zich steeds meer bewust worden van de positieve impact van duurzaam verpakken.”

Niels van Marle
De Beslisboom Duurzaam Verpakken is ontwikkeld binnen het zogeheten Programma Plastics (sinds 2019) van Greenport West-Holland. Greenport is een samenwerkingsverband van ondernemers, overheden, onderwijs- en kennisinstellingen. De deelnemers zijn actief op het gebied van voeding en sierteelt. Samen onderzoeken zij welke acties nodig zijn voor een economisch vitale en duurzame toekomst van deze sectoren. Auke Boerma is namens Royal FloraHolland – ’s werelds grootste bloemen- en plantenveiling – van begin af aan bij dit programma betrokken. De lancering van de beslisboom dit voorjaar was een belangrijke mijlpaal. Sindsdien stopt Boerma veel energie in de uitrol van de tool. “Wij willen onze kwekers helpen om de juiste keuzes te maken en daar begeleiden we ze bij met workshops.” Ondertussen voert het KIDV campagne om de Beslisboom Duurzaam Verpakken ook in andere sectoren te introduceren.
Handig hulpmiddel
Je zou denken dat bloemen- en plantenkwekers in deze tijd van hoge energierekeningen en personeelstekorten andere dingen aan hun hoofd hebben dan verduurzaming van verpakkingen. Boerma: “Wij kunnen ons goed voorstellen dat andere onderwerpen hoger op hun prioriteitenlijstje staan dan duurzaam verpakken. Toch menen wij dat het verstandig is dat onze kwekers óók hiermee aan de slag gaan. Zij moeten niet afhankelijk willen zijn van verpakkingsmateriaal dat van fossiele grondstoffen wordt gemaakt of dat helemaal van de andere kant van de wereld moet komen. Bovendien krijgen ze met extra wet- en regelgeving te maken om duurzamer te verpakken. Als coöperatie is het onze taak om onze leden daar op voor te bereiden”, vertelt Boerma. Tweeënhalf jaar geleden ging hij aan de slag met het verder verduurzamen van productverpakkingen. “Eerst zijn we met kwekers in gesprek gegaan: wat komt er op ons en jullie af, hoe kunnen wij jullie helpen? Zo krijg je een goed beeld van de problematiek en de hulpvraag.”
Om verduurzaming in de praktijk te realiseren, heb je samenwerking tussen alle ketenpartners nodig”
Boerma hoorde dat kwekers best wel met duurzame verpakkingen aan de slag wilden, maar niet weten waar ze moeten beginnen en meestal door de bomen het bos niet meer zien. “Zij sparren daar wel over met hun verpakkingsleveranciers en hun klanten, maar kwekers worden over het algemeen onvoldoende getriggerd om voor duurzamere varianten te kiezen. Eerder door het gunstigste inkooptarief.” Met Else Boutkan, programmaleider Circulair Teeltmateriaal & Verpakkingen (voorheen Programma Plastics) bij Greenport West-Holland, sprak hij over verantwoord en circulair gebruik van plastics in de tuinbouw. In het programma zijn alle schakels uit de keten vertegenwoordigd, precies wat Boerma zoekt. “Om verduurzaming in de praktijk te realiseren, heb je samenwerking tussen alle ketenpartners nodig. Al bij het ontwerp van een verpakking en bij de keuze van een materiaalsoort moet je al de wijze van inzamelen en sorteren meenemen én weten hoe de recycling werkt. Hier gaat op dit moment nog veel fout. Aan de voorkant worden keuzes gemaakt die aan de achterkant problemen opleveren. Door alle partijen en schakels te verbinden, komen de uitdagingen beter op tafel en kun je oplossingen bedenken die voor iedereen werken.”