Facebook Twitter
    RTV Hollands Midden
    • Home
    • Over ons
      • Programmering
      • TV Gids
      • Verzorgingsgebied
      • Vacatures
    • Programma’s
      • Sterrenshow
      • Klompentoppers
      • Programma terugluisteren
    • Nieuws
      • Agenda
    • Sport
      • Programma voetbalclubs
      • Standen
      • LIVE SCORES
    • Luister online
    • Contact
      • Prikkers
      • Verzoekjes
      • Reclame
    Facebook Twitter
    RTV Hollands Midden
    Home»Nieuws»‘Bestaanszekerheid als grondwettelijke zorgplicht verkeert in crisis’
    Nieuws

    ‘Bestaanszekerheid als grondwettelijke zorgplicht verkeert in crisis’

    11 april 2023Bijgewerkt:31 maart 2023

    Regio – Gemeenten zagen het aantal huishoudens in een inkomenscrisis verdubbelen de afgelopen jaren, tot bijna een miljoen. ‘Met ongekende compensatiemaatregelen helpen we inwoners om te kunnen overleven,’ aldus de VNG. ‘Het gevoel dat het druk aan de balie is wordt inmiddels door tal van rapporten ondersteund.’

    locket in the town hall of zeewolde. Netherlands flevoland 13 may 2017

    De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil nu een ‘doorbraak’ forceren op dit gebied. Zo moet er een lokale agenda bestaanszekerheid komen, en een gesprek met maatschappelijke partners. Als basis presenteert de gemeentekoepel het essay Bestaanszekerheid als belofte: naar een lokale agenda bestaanszekerheid.

    In crisis

    De bestaanszekerheid als grondwettelijke zorgplicht van de overheid verkeert volgens de VNG in een staat van crisis. ‘De houdbaarheid van deze crisisaanpak is zowel financieel als in de uitvoering beperkt. Het vraagt om fundamentele en uitvoerbare keuzes. We moeten het tij keren om een menswaardig bestaan veilig te stellen. Als we daar de komende tien jaar niet toe in staat zijn, ontstaat er een groep van onzekeren die voor een maatschappelijke splijtzwam kan zorgen.’

    Gemeenten willen samen met het Rijk en andere partners komen tot een strategisch plan bestaanszekerheid voor de langere termijn van 10 jaar. ‘Om te voorkomen dat we van crisis naar crisis blijven gaan,’ aldus de VNG. ‘Hieraan dragen we bij met een eigen lokale agenda bestaanszekerheid.’

    Drie nieuwe beloftes

    Maatschappelijke partners wordt gevraagd zich aan te sluiten bij drie nieuwe ‘beloftes van bestaanszekerheid’. Ten eerste een inkomen dat genoeg is om van te leven. Daarvoor moeten de bijstand en het minimumloon omhoog. Ten tweede een maatschappij waarin iedereen zich mee kan ontwikkelen en tot slot een overheid die haar inwoners vertrouwt en die zelf betrouwbaar is.

    De VNG wil het gesprek aangaan over de urgente maatregelen op de korte termijn en het langetermijnperspectief. Twee vragen staan daarbij centraal: wat is het stelsel waar we gezamenlijk naar toe willen en wat kunnen gemeenten hierin betekenen? Gemeenten zijn in ieder geval geen landelijke uitvoeringsorganisatie en willen bijvoorbeeld ook af van de uitkering van de energietoeslag.

    Urgentie hoog

    Op korte termijn moeten een aantal doorbraken worden bereikt. Op vijf thema’s is de nood volgens de gemeentekoepel hoog.

    Het essay verklaart hierover het volgende:

    1. Terwijl gemeenten en Rijk bezig zijn om schuldhulpverlening te verbeteren en te versnellen zien we dat de schuldenindustrie meer jongeren in haar greep krijgt.
    2. Woonruimte is een medicijn dat sociale kosten voorkomt maar niet meer beschikbaar is voor iedereen, waardoor grotere sociale kosten ontstaan.
    3. Buiten het basispakket is zorg niet voor iedereen betaalbaar meer.
    4. De uitvoering is druk met de korte termijn, maar zijn we wel voldoende bezig met het best uitvoerbare stelsel over tien jaar?
    5. Ondanks de arbeidsmarkkrapte lukt het niet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen en staat het voortbestaan van de sociale ontwikkelbedrijven onder druk.

    Samenwerking

    Naast de samenwerkingsrelaties waarin Rijk bepaalt en gemeente uitvoert en een gelijkwaardige relatie waarin Rijk en gemeenten samenwerken binnen eigen zelfstandige doelen, is volgens de VNG een derde vorm van samenwerking mogelijk. Het ‘omgekeerd medebewind’ waarin gemeenten signaleren en agenderen, met het Rijk komt tot beleid en het Rijk wetten invoert om de signalen te vertalen naar beleid en uitvoering.

    Naast inwoners

    Bestaanszekerheid is volgens het plan een ‘omkeringsthema’ waarbij gemeenten een grote urgentie zien om de komende tien jaar te komen tot een doorbraak. ‘Niet met het idee om grote verantwoordelijkheden van het Rijk over te nemen, maar wel vanuit onze verantwoordelijkheid om naast onze inwoners te staan en om de grondwettelijke belofte van bestaanszekerheid waar te maken.’

    Brede definitie

    Volgens de VNG moet het begrip bestaanszekerheid voldoende breedte krijgen om een reëel perspectief te schetsen. Dat vraagt ook dat CBS, SCP en CPB een brede definitie gaan hanteren. ‘Waar we in systemen problemen hebben opgedeeld in regels, is de leefwereld van inwoners ongedeeld.’ Daarvoor beschrijft de VNG vier pijlers van bestaanszekerheid: inkomenszekerheid, werkzekerheid, menselijke maat en basisvoorzieningen wonen en zorg.

    nieuws nieuws. gemeente
    Deel: Facebook Twitter Email WhatsApp

    Gerelateerde berichten

    Een vergunningplicht voor stikstofgerelateerde wijzigingen

    6 juni 2023

    Verhuurders opgelet: nieuwe verplichtingen per 1 juli 2023!

    5 juni 2023

    Extreem weer leidde in 2022 tot recordschade van 886 miljoen euro

    4 juni 2023

    RTV Hollands Midden
    "Het Hollandse Hart van de Regio"

    Postbus 8
    2460 AA Ter Aar
    0172 604016
    info@rtvhollandsmidden.nl

    RTV Hollands Midden
    RTV Hollands Midden

    De Omroep van Nieuwkoop, Ter Aar, Langeraar, Papenveer, Korteraar, Nieuwveen, Zevenhoven, Vrouwenakker, Noordeinde, Noorden, Noordse Dorp, De Meij, en Woerdense Verlaat.

    Dé omroep van Nieuwkoop

    Post adres

    Postbus 8
    2460 AA Ter Aar
    0172 604016
    info@rtvhollandsmidden.nl

    Facebook Twitter
    • Privacy reglement
    • Privacy statement
    © 2023 RTV Hollands Midden. Designed by Webeyes.

    Vul hierboven je zoekterm in en klik op Enter. Druk Esc om te annuleren.