Bouwend Nederland: meeste provincies ‘vergeten’ hun bouwambities in stikstofaanpak
Bij het opstellen van hun plannen voor de stikstofaanpak lijken de meeste provincies te zijn ‘vergeten’ aan te geven hoe ze stikstofruimte willen inzetten voor woningbouw en infrastructuur, stelt Bouwend Nederland.
Bouwend Nederland 2023
Nieuws-persbericht

In het Provinciaal Programma Landelijk Gebied moest iedere provincie voor 1 juli bij minister Van der Wal aangeven wat zij van plan zijn.
Bouwend Nederland vindt de plannen niet concreet, urgentie ontbreekt en een koppeling met de bouwopgave is er evenmin goed in vastgelegd.
Dat terwijl de provincies moeten zorgen dat alle zaken die een ruimtelijk beslag leggen, zoals woningbouw en infrastructuur, in de uitwerking een duidelijke plek krijgen. Er is immers niet alleen stikstofruimte nodig voor PAS-melders en natuurherstel, maar ook voor mensen voor wie een woning moet worden gebouwd.
“We gaan de behoefte aan woningen niet invullen zonder bijpassende stikstofruimte. En hetzelfde geldt voor de aanleg van nieuwe infrastructuur, en ook voor noodzakelijke investeringen ten behoeve van de energietransitie”, benadrukt voorzitter Arno Visser.
“Uiteraard moet er stikstofruimte komen voor natuur en boeren, maar niet voor hen alleen. Als provincies de bouwopgave vergeten, dan laten ze woningzoekenden in de kou staan, kunnen ze de klimaatmaatregelen niet uitvoeren en staan Nederlanders vaker in de file.”
Toelichting per provincie
Noord-Holland: samenhang ontbreekt
“Wij missen in de plannen van Noord-Holland samenhang tussen woningbouw, energievoorziening en -infrastructuur”, vertelt Joost Swaan van Regio Randstad Noord. “De koppeling met andere afspraken die provincie en Rijk met elkaar maakten over ruimtelijke ontwikkelingen, zoals de woondeals MRA en Noord-Holland-Noord ontbreekt. De oplossing die kleinschalige nieuwbouw langs de randen van steden en dorpen kan bieden voor het terugdringen van woningnood, wordt zelfs genegeerd. Dat is een gemiste kans.”
Utrecht: samenhang, maar niet concreet
“De provincie Utrecht heeft wél oog voor de samenhang van verschillende opgaven, zoals kleinschalige woningbouw aan de rand van steden en dorpen en minder stikstofuitstoot”, zegt Swaan.
“Dat is positief, maar helaas is de provincie tegelijkertijd niet concreet genoeg. De provincie Utrecht moet dus nog veel uitwerken.”
Zuid-Holland: genoeg verkend, uitwerking nodig
“Hoewel de provincie Zuid-Holland erkent dat de bouwsector geraakt wordt de stikstofproblemen, lezen we nergens in de gebiedsplannen hoe activiteiten in onze sector aan de gang kunnen worden gehouden”, constateert Job van den Broek van Regio Randstad Zuid.
“De plannen zijn daarnaast nog vaag en urgentie ontbreekt. Zo wil de provincie tot eind 2025 de tijd nemen voor een verkenningsfase. Dit is merkwaardig voor een provincie waar een kwart van de landelijke woningbouwopgave moet worden gerealiseerd. Die woningbouw is onuitvoerbaar zonder bijbehorende stikstofruimte.”
Bouwend Nederland: breng het bij elkaar
“Bouwend Nederland wil de komende maanden in alle provincies betrokken worden bij de uitwerking van de plannen”, zegt voorzitter Arno Visser.
“Natuurlijk samen met de andere partijen die in het landelijk gebied actief zijn en ruimte nodig hebben. De woningbouw, de energietransitie en de mobiliteit verdienen ambitieuze doelstellingen met oog voor de praktijk. Urgente opgaven als woningbouw, (energie)infrastructuur en verduurzaming kunnen dan samengaan met natuurherstel en stikstofreductie. Vergeet dat niet bij elkaar te brengen!”