Veilig, handig én hip
Een fietshelm draag je voor je veiligheid en (over het algemeen) niet voor je lol. Maar hoe maak je dit verstandshuwelijk toch zo aangenaam mogelijk? Met een paar slimme tips over het dragen, gebruiken, opslaan en meenemen van je helm helpen wij je om die relatie goed te houden.
Tips voor je fietshelm voor thuis
Opbergen
Hoe stevig een helm ook mag lijken: zonlicht kan een helm flink beschadigen. Een donkere opbergplek is het best, dus hang je helm in elk geval niet in het volle zonlicht. Als je dit wél doet, verliezen de kunststof materialen snel hun weekmakers en neemt de kwaliteit om klappen te incasseren in hoog tempo af. Als je de helm laat vallen is de kans aanwezig dat de buiten- of binnenschaal is beschadigd en kan de helm je niet meer goed beschermen.
Schoonmaken
Vliegen aan de buitenkant, vuil en zweet aan de binnenkant: een fietshelm kan heel smerig worden. Dat is niet alleen onhygiënisch, maar zweet en vuil kunnen ook het kunststof binnenwerk aantasten, waardoor dat rap achteruitgaat. Je kunt de helm na een fietstocht prima afnemen met een vochtige doek. Vergeet daarbij de riempjes niet en maak ze schoon met een beetje handzeep. Kun je het binnenwerk (de padding) eruit halen? Je kunt dat in een waszak meewassen op 30 graden. Droog de helm gewoon in de lucht of met de haardroger op de koude stand.
Hoelang gaat een fietshelm mee?
Een fietshelm gaat drie tot vijf jaar mee: we raden aan om de helm sowieso vijf jaar na aanschaf te vervangen. In je helm vind je een sticker met de productiedatum erop. Tel daar vijf jaar bij op. Meteen een tip: zo vind je ook in de winkel de meest ‘verse’ helm. Lees meer over de levensduur van een fietshelm.
Tips voor je fietshelm voor onderweg
Een muts onder de helm?
In de zomer is zo’n geventileerde helm wel lekker, maar in de winter rijd je toch liever met een muts op. Dat kan prima onder een helm, maar koop wel een (fiets)muts die daarvoor gemaakt is. Die zijn er al voor een klein bedrag en zo ben je zeker van een fijne pasvorm. Daarbij blijf je verzekerd van een goede pasvorm van je helm.
Even afstappen; helm mee of aan de fiets?
Je hebt misschien niet altijd zin om met je helm te zeulen. Denk dan aan een kabelslot dat je door de ventilatiegaten van je helm kunt halen. Zo kun je je helm vastzetten aan je fiets. Toch liever meenemen? Er zijn diverse rugzakken beschikbaar met lussen aan de buitenkant waaraan je een helm kunt bevestigen. Scheelt weer ruimte voor de boodschappen. Ook handig: er bestaan tegenwoordig ook inklapbare fietshelmen die makkelijk in je tas passen.
Bril, fietsbril, vizier en gehoorapparaat?
De meeste helmen zijn aan de binnenkant voorzien van ruimte voor de pootjes van een bril, zodat je er prima een kunt dragen. Ga je voor een snelle look? Er zijn helmen voor racefietsers en MTB’ers die je kunt voorzien van een extern vizier. Ook je gehoorapparaat zou uitstekend moeten passen, maar ga wel eerst een helm passen mét apparaat om er zeker van te zijn dat er ruimte genoeg is.
De juiste manier om je fietshelm te dragen
FAQ over de fietshelm: handige wetenswaardigheden
-
Ik ben gevallen, is mijn helm nog bruikbaar?
Ben je met je helm ergens tegenaan gekomen? Dan heeft hij zijn taak volbracht en moet je hem vervangen. Beschadigingen zijn niet altijd zichtbaar en bovendien is het binnenwerk niet geschikt om meerdere klappen op te vangen.
-
Fiets, e-bike of speed pedelec: wat is de juiste helm?
Voor een gewone fiets, racefiets, mountainbike en e-bike is een helm (nog) niet verplicht. Met name voor de laatste drie is het wel, gezien de hoge snelheden die mogelijk zijn, enorm aan te raden er toch een te dragen. Voor speed pedelecs gelden dezelfde regels als voor brommers: je moet daarvoor een helm dragen die geschikt is voor hogere snelheden. Dat is dus geen ‘normale’ fietshelm. Dit type ‘brommerhelm’ is voorzien van een NTA 8776-keurmerk. Let daar goed op.
De keuze in helmen is groot, check voor aankoop advies de tops van de ANWB en de meest recente ANWB fietshelmentest.
-
Kan ik een helm tweedehands kopen?
Het kan misschien wel, maar het advies luidt: niet doen. Een helm kan er aan de buitenkant goed uitzien terwijl het dempingsmateriaal toch flink beschadigd is. Daarbij is de helm misschien al te oud om nog goed te kunnen functioneren.
-
Ik heb lang haar, kan dat wel met een helm?
Er zijn helmen op de markt waarbij speciaal rekening is gehouden met lang haar in een staart of in een vlecht. Met losse haren kun je natuurlijk ook op de fiets stappen, maar dat is in combinatie met een helm vaak erg oncomfortabel en je stapt af met een haardos vol klitten.
-
Ik wil een mooie sticker op mijn helm plakken, kan dat?
Nee, de lijm van stickers kan het kunststof of de lak aantasten, waardoor je helm minder veilig is. Ook verf en vernis kunnen een helm flink aantasten.