Regio – Voor sommigen is het niets anders dan onderdeel van de plaatselijke kerstmarkt, met levende dieren en wel. Voor anderen is het een versiersel onder de boom. Waar komt dat vandaan en zetten we nog wel een kerststalletje onder de boom? Zomaar vragen die binnenkwamen bij Zoek Het Uit!
Een kerststal die onder een boom staat moet je niet verwarren met een kerstdorp, met treintjes en besneeuwde heuvels. Een kerststal beeldt het Bijbelverhaal rond de geboorte van het kindeke Jezus uit. Vader Jozef en moeder Maria kunnen geen plek in een herberg vinden en dus wordt Jezus geboren in een stal.
In die stal staan schapen en herders, ook is er een os en een ezel in te zien. Later komen er drie wijzen uit het Oosten met geschenken – goud, mirre en wierook – bij.
Franciscus van Assisi
De geschiedenis van de kerststal stamt volgens de encyclopedie van KRO/NCRV al uit 1223. Franciscus van Assisi – de grondlegger van het huidige kerstverhaal – kreeg van paus Honorius III toestemming om het kersttafereel uit te beelden met levende personen.
Op kerstavond van dat jaar werd voor het stalletje de mis opgevoerd, de bedoeling was dat het goddelijk kind zelf aanwezig was in de gedaante van brood en wijn. Aanhangers van Franciscus van Assisi zouden het stalletje van Bethlehem verder hebben verspreid.
Van oudsher is de kerststal een katholieke aangelegenheid. Katholieken hadden geen kerstboom in huis staan, maar een kerststal. De boom werd gezien als heidens. In de kerststal stond dan een lege kribbe, daar kwam het kindeke Jezus op kerstnacht in te liggen.
Een eigen kerststal
Voor eenieder die nog een eigen kerststal wil, is er volgens diaken Frans Wielens een ding heel belangrijk. “De kribbe mag pas gevuld worden op kerstavond”, aldus Wielens. “Zelf doe ik dat ook. Heb de stal net staan, maar de kribbe is nog leeg. Die wordt op 24 december gevuld.”
Er zijn volgens Wielens kerken die er de hele adventsperiode (vier zondagen voor Kerstmis) over doen om de stal te vullen. “Die beginnen met een paar schapen, daarna herders enzovoort. Op kerstavond komt de baby er pas in te liggen.”