Ter Aar – Normaal gesproken zou ik iets schrijven over sport, maar dit onderwerp kon ik eigenlijk niet laten liggen om mijn licht over te laten schijnen over een politiek dilemma met regionale impact: De Vierambachtspolder….
Kwisvraag
De gemeenten Kaag en Braassem, Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop zijn onderling aan het steggelen geslagen. Hoe gaat het landschap eruit zien als we deze gemeenten hun gang laten gaan? Wie pompt de N207 tussen Alphen en Leimuiden vol met een windmolenpark waarbij de Noordzee verbleekt, wie ziet meer heil in zonnepanelen en wie houdt zich op de vlakte als het gaat om de toekomst van het landelijke gebied? U kent inmiddels de drie partijen. Aan u om in te vullen wie voor welke optie gaat…
Het antwoord
Het gaat Alphen aan den Rijn voor de wind, vindt burgemeester Spies van datzelfde dorp met stadspretenties van een hoog net-niet-gehalte. Dus optie één is enkele kilometers asfalt decoreren met windmolens. Don Quichotte vocht er al tegen en of Kaag en Braassem en Nieuwkoop ook dit gevecht zullen aangaan is nog maar de vraag. Bij de twee gemeenten met flinke waterpartijen in hun gebied zit men niet te wachten op windmolens, zeker niet in hun plassen. Dat zou een schrikbeeld zijn. Nee, dat moet en kan anders. In Nieuwkoop zijn er kennelijk meer zonuren dan in de andere twee gemeenten, dus kiest men daar logischerwijs voor velden met zonnepanelen. Nu meen ik mij te herinneren dat er wat beloften zijn gedaan met de verkiezingen. Kiezersbedrog is al jaren verweven met de landelijke politiek. Kennelijk heeft dit fenomeen ook het platteland bereikt….
Als laatste hebben we de slapende reus uit de voormalige gemeenten Alkemade en Jacobswoude. Die hiefen het glas, deden een plas en lieten de zaak zoals het was. Stilstand is achteruitgang en in dit geval moet je gaan vooruit denken. Maar kan men dat? Laat men het over aan de provincie als het onderlinge gekonkel aanhoudt? Krijgen we een compromis met een combinatie van molens, panelen en braakliggende stukjes weiland?
Effect fusie en schaalvergroting
Met weemoed kijk ik soms achterom toen de politiek nog ons-kent-ons was en de gemeenten nog benaderbaar was. ook toen waren er al de bekende ambtenaarsgrappen, maar men kon nog terecht met vragen aan één loket. In de tijd van de digitalisering, schaalvergroting en gemeentelijke fusies is de spin in het web niet zo één-twee-drie gevonden. Ondanks de middelen is communicatie een dingetje geworden tussen alle geledingen van zo’n grote organisatie. De oude gemeenten Ter Aar, Liemeer, Jacobswoude, Alkemade en toen nog Rijnwoude opereerden op kleinere schaal waarin zaken duidelijker werden voor hun ingezetenen. Er zijn te vaak te veel mensen mee gemoeid om een beslissing te kunnen en durven nemen. Want stel je eens voor dat je een stationnetje passeert die het had móéten weten…
Welke kant gaan we op?
Het roept herinneringen op aan het ambtelijk apparaat van weleer in de PTT-sfeer. Voor de jonge lezers: Post Telegraaf Telegram. In Jip en Janneke-taal: Vroeger stuurde men elkaar een brief, belde men met een vaste telefoon en werden de rekeningen middels een envelop verstuurd. Inwoners van de Geerweg aan de oneven kant waren inwoners van de toenmalige gemeente Ter Aar, hadden het kengetal van Nieuwveen en moesten hun post gaan halen in Leimuiden. Krijgen we die cocktail in de Vierambachtspolder en de N207, tot de snelweg aan toe? De windmolensteen hangt om de nek, de panelenfetisjisten zien kansen, maar je kunt natuurlijk als een bulldozer ook alles voor je uitschuiven. Of zal de provincie het verlossende woord gaan bieden als de twistende partijen er met zijn drieën niet gaan uitkomen? Dan kun je inderdaad alles voor je gaan uitschuiven en hoef je niet te gaan kijken op een kortetermijnoplossing. En oh ja, de verkiezingen komen er aan. Op woensdag 15 maart mogen we ons zegje gaan doen in de stembus. Nieuwe samenstelling, nieuwe kansen?
Het zal mij benieuwen welke kant het gaat opvallen. Wordt ongetwijfeld vervolgd. De Kruis(weg)tochten zijn begonnen. Wordt ongetwijfeld vervolgd…