Regio – Het was gisteren 1 juni, en dat betekent dat de zomer is begonnen. Althans, volgens de meteorologische zomer die weerdeskundigen volgen, wel. Waarom houden zij aan deze datum vast, en niet aan de algemeen bekendere astronomische zomer op 21 juni? “Het is eigenlijk heel simpel: voor meteorologen is het aanhouden van vaste tijdstippen belangrijk. De astronomische zomer begint niet altijd op dezelfde dag, dat ligt aan de stand van de zon.”
Geen vaste datum
De astronomische zomer begint wanneer de zon, vanaf de aarde gezien, de meest noordelijke positie bereikt. De zon staat dan pal boven de Kreeftskeerkring. Maar dit gebeurt niet altijd op 21 juni.
Zo stond de zon in 2020 al op 20 juni recht boven de Kreeftskeerkring, en ook in 2024 zal dit het geval zijn. “En daarom is het weer van meerdere jaren vergelijken moeilijker als wij de astronomische zomer aanhouden. Daarom gebruiken wij de vaste datum van 1 juni..
We hebben de laatste jaren zwakke winters gehad, wat steeds meer gewoon lijkt te worden
Snapt de verwarring wel.
Ik hoor het wel eens dat mensen de verschillende begindata van de zomer verwarrend vinden, maar dit komt vooral door wat ze lezen op sociale media en op het nieuws”, zegt Van der Zwaag. “Dan staat er: ‘De zomer is weer begonnen’, terwijl ze eigenlijk niet weten waarom 1 juni wordt aangehouden.”
‘Zomer begint met fantastisch weer’
Hoewel het vandaag fris was in onze provincie, komt er de komende dagen mooi weer aan, zo kondigt de weerman aan. “Dit weekend wordt het fantastisch weer, maar er komt geen echte hitte of warmte”, voorspelt Van der Zwaag, die wel kan verklaren waarom de lente relatief koud aanvoelde. “We hebben de laatste jaren zwakke winters gehad, wat steeds meer gewoon lijkt te worden. De gevolgen van die zwakke winters merken we in de lente en in de zomer. Er is nu bijvoorbeeld lang een noorderwind geweest die kou met zich meebrengt.”
Ik denk dat het de eerste helft van juni relatief droog blijft, met langzaam oplopende temperaturen
Droogte moet niet nog weken aanhouden’
Hoewel het voor velen misschien voelt alsof het maandenlang heeft geregend, heeft de droogte van de afgelopen weken veel impact op de natuur. “De droogte moet niet nog weken aanhouden”, zegt Van der Zwaag. De relatief droge zomers van de afgelopen jaren hebben ervoor gezorgd dat de natuur niet nog een zomer zonder neerslag kan gebruiken, betoogt hij.
“Ik denk dat het de eerste helft van juni relatief droog blijft, met langzaam oplopende temperaturen”, voorspelt Van der Zwaag. “De tweede helft van juni wordt de kans op buien groter.”
Ook de invloed van de oceaan wordt groter. “Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in het zuidoosten van de Verenigde Staten en het Caribisch gebied, ontstaan tropische stormen die uiteindelijk invloed hebben op het weer bij ons. Er komt dan meer warmte, maar ook komen er meer buien”, denkt de weerdeskundige.
‘Meer regen een zegen voor boeren’
Vandaag is de zomer dus (on)officieel begonnen. Ondanks de relatief koude lente en de zwakke winter kijkt Van der Zwaag toch positief naar het weer van dit jaar. “Al met al is het tot nu toe een mooi jaar”, vindt hij. “Als in de zomer de temperatuur stijgt maar het ook meer gaat regenen, is dat een zegen voor alle boeren.”
(Afbeelding: Weer en Radar)