Een lucht-lucht warmtepomp inzetten voor koelen én verwarmen
Column Danielle de Jong-van Lenthe

Op dit moment kun je geen artikel lezen of website openen of je vindt wel ergens de woorden: duurzaam, energiezuinig of prijsstijging. En niet zonder reden, de wereld verandert. Het is dus verstandig om je goed te laten informeren.
Wat vindt de consument belangrijk? Zijn dat lagere maandlasten? Moet het huis een optimale temperatuur hebben, waarbij ook luchtkwaliteit van belang is? Kiest hij voor een duurzame oplossing zoals een lucht-water warmtepomp of een kwalitatief hoogwaardige airconditioning?
Gelukkig zijn er veel goede sites die een heel eind op weg helpen zoals van Milieu Centraal of Warmtepomp Vergelijker. Ze helpen de keuze te maken die bij de situatie past.
SEER-waarde
Een ding is zeker. Hij hoeft zich niet af te vragen of een airco duurzaam is, het antwoord is namelijk: “Ja, dat kan hij zeker zijn.” Een nieuwe airco is namelijk energiezuinig, zorgt voor een gefilterde gezonde lucht en doordat de luchtvochtigheid wordt gereguleerd is schimmelvorming verleden tijd.
Een van de meest effectieve manieren om een product te kiezen is de SEER-waarde. Hoe hoger de waarde des te efficiënter de airco. Ook is een nieuwe airco veelal uitgerust met een koudemiddel dat minder schadelijk is voor het milieu. Zo zal R410a worden uitgefaseerd, omdat de milieu-impact te groot is, R32 en R290 zullen dan ook goede opvolgers zijn.
En zijn er zonnepanelen? Dan is het inzetten van een airco helemaal een logische stap. Daarnaast is de SCOP-waarde van nieuwe lucht-lucht warmtepompen zeer hoog. Inmiddels zijn de technieken al zoveel verbeterd dat je er vanuit kunt gaan dat alle premium brands een goede keuze zijn voor wat betreft het rendement.
Verwarmen
Bovenstaand gaat over koelen met lucht-lucht, maar je kunt er natuurlijk ook mee verwarmen. Een super snelle stap om direct minder gas te verbruiken. Heel duurzaam dus! Je kunt ook nog eens gericht verwarmen, zodat er minder energie en warmte verloren gaat. Daarnaast creëer je direct comfort, omdat de warmte zich snel door de ruimte verspreidt. Ook is de investering te overzien, omdat het niet direct nodig is om de hele verwarmingsinstallatie aan te passen. Het is een mooie toevoeging.
Dat gezegd hebbende, is er nog een belangrijke schakel die we vergeten in het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Een goede installateur is hierin de sleutel. Hij of zij is de specialist en weet als geen ander welk product het beste past en kan daarmee zorgen voor de meest efficiënte opstelling. Marktbreed moeten wij ervoor zorgen dat de juiste middelen en handvatten beschikbaar zijn om zo samen stap voor stap de wereld te verduurzamen. Het pad naar een groene samenleving bewandelen we immers samen.