Facebook Twitter
    RTV Hollands Midden
    • Home
    • Over ons
      • Programmering
      • TV Gids
      • Verzorgingsgebied
      • Vacatures
    • Programma’s
      • Sterrenshow
      • Klompentoppers
      • Programma terugluisteren
    • Nieuws
      • Agenda
    • Sport
      • Programma voetbalclubs
      • Standen
      • LIVE SCORES
    • Luister online
    • Contact
      • Prikkers
      • Verzoekjes
      • Reclame
    Facebook Twitter
    RTV Hollands Midden
    Home»Nieuws»Ferder met eiwitrijke gewassen van dichtbij
    Nieuws

    Ferder met eiwitrijke gewassen van dichtbij

    1 februari 2023Bijgewerkt:19 januari 2023

    Regio – Het is geen schrijffout. Het project ‘Ferder met eiwitrijke gewassen van dichtbij’ duikt in de potentie van fermentatie, vandaar de F in ferder, voor de verwerking van eiwitrijke gewassen uit Nederland.

    Een regionaal project om lokaal geteelde bonen op een innovatieve wijze via fermentatie te verwerken en in de markt te zetten. De uitkomsten van de pilot worden gebruikt en ingezet als inspiratiebron om tot een beter businessmodel te komen voor eiwitrijke gewassen van dichtbij.

    Bonen & Fermentatie: een winnende combinatie?

    Fermentatie kennen we al eeuwenlang als een manier om bijzondere smaken en producten te produceren, van bier tot yoghurt. Tempeh is een bekend fermentatieproduct op basis van sojabonen. Lenen andere, lokaal geteelde bonen, zich ook voor de ontwikkeling van smakelijke en gezonde variaties op vlees of zuivel? En wat is er voor nodig om de teelt, verwerking en afzet in balans te laten groeien met een goed verdienmodel voor alle partners? Met deze vragen gaat de projectgroep aan de slag. Het project gebruikt lokaal geteelde lupine als testcase, met als eerste product een spread. De verwachting is dat consumenten een plantaardige smeerkaas begin dit jaar kunnen proeven en testen bij Het Smaakpark in Ede.

    Samenwerken

    Boeren, verwerkers en aanbieders zoals cateraars werken samen om een innovatief product te ontwikkelen, op basis van kansen in de markt: een vegetarische, smaakvolle en voedingsrijke plantaardige smeerkaas, verkregen via fermentatie. Een nieuw product dat goed is voor de gezondheid, de bodem, de biodiversiteit en de boer. Daarnaast draagt dit project bij aan de kennisontwikkeling rondom fermentatie van de peulvruchten verwerking.

    De deelnemende partijen in het project zijn; Smaakpark Ede, Lekker Lupine, Ekoboerderij de Lingehof en initiatiefnemers Regio Foodvalley, Foodvalley NL en Proeflab Wageningen. Ook de provincie Gelderland en het ministerie van LNV zijn betrokken. Samen delen zij het doel om lokaal geteelde bonen via fermentatie om te zetten in gezonde en smaakvolle variaties op vlees of zuivel. Producten die direct vanuit het foodlab van het Smaakpark ook in een voedselomgeving kunnen worden getest; het restaurant van het Smaakpark.

    Duurzaam voedselsysteem

    Een duurzamer voedselsysteem draagt bij aan het voeden van de groeiende wereldbevolking en het verbeteren van het klimaat. De partners werken aan een voedselsysteem waarin we gevarieerd eten met een gezonde balans in de consumptie van plantaardige en dierlijke eiwitten. Op 14 juli 2022 hebben 56 organisaties de #Bean Deal, oftewel de Green Deal Eiwitrijke Gewassen ondertekend. Regio Foodvalley en Foodvalley NL hebben de ambitie om lokale ketens te versterken en plantaardige voedselproductie en consumptie te versnellen. Samen met partijen uit de regio.

    Renze Brouwer, projectmanager Nationale Eiwitstrategie bij LNV: “Ik ben blij dat ondertekenaars van de #BeanDeal concreet invulling geven aan de grote voedselopgave om eiwitgewassen van Nederlandse bodem op innovatieve wijze te gaan verwaarden. Dit project is hier een mooi voorbeeld van dat we van harte ondersteunen en verder willen brengen”.

    #Bean Deal

    Veel plantaardige eiwitten zoals soja, kikkererwten en kidneybonen worden geïmporteerd. In Nederland willen wij minder afhankelijk zijn en meer zelfvoorzienend worden. Het Nederlandse klimaat is uitermate geschikt voor het telen van eiwitrijke gewassen zoals eiwitrijke vlinderbloemigen (o.a. (veld)bonen, soja, erwten en lupines). Daarnaast dragen deze gewassen ook bij aan de bodemkwaliteit en de biodiversiteit. Het project ‘ Ferder met eiwitrijke gewassen van dichtbij’ is onderdeel van de uitvoering van de inspanningen zoals vastgelegd de Bean Deal, onderdeel van de in 2020 gelanceerde Nationale Eiwitstrategie.

    (Afbeelding: Vee en Gewas)

    nieuws
    Deel: Facebook Twitter Email WhatsApp

    Gerelateerde berichten

    Win een serenade bij jou in de straat, door Dice Musica die 40 jaar bestaat!

    21 maart 2023

    Korenfestival in het Evertshuis groot succes

    20 maart 2023

    Stilstaan bij een jaar oorlog in Oekraïne

    20 maart 2023

    RTV Hollands Midden
    "Het Hollandse Hart van de Regio"

    Postbus 8
    2460 AA Ter Aar
    0172 604016
    info@rtvhollandsmidden.nl

    RTV Hollands Midden
    RTV Hollands Midden

    De Omroep van Nieuwkoop, Ter Aar, Langeraar, Papenveer, Korteraar, Nieuwveen, Zevenhoven, Vrouwenakker, Noordeinde, Noorden, Noordse Dorp, De Meij, en Woerdense Verlaat.

    Dé omroep van Nieuwkoop

    Post adres

    Postbus 8
    2460 AA Ter Aar
    0172 604016
    info@rtvhollandsmidden.nl

    Facebook Twitter
    • Privacy reglement
    • Privacy statement
    © 2023 RTV Hollands Midden. Designed by Webeyes.

    Vul hierboven je zoekterm in en klik op Enter. Druk Esc om te annuleren.