Regio –
Er lijkt een einde te komen aan de wereldwijde krappe melkaanvoer (zie figuur 1). In het vierde kwartaal van 2022 hebben Nieuw-Zeeland en Australië opnieuw met een periode van door het weer verstoorde productie te maken. De twee andere belangrijke exportregio’s, de VS en Europa, laten een ruimere melkaanvoer zien. Rabobank verwacht dat de melkaanvoer in 2023 in de meeste regio’s licht zal toenemen. Australië is hier een uitzondering op.
De melkproductie uit de zeven grootste exportregio’s zal naar verwachting groeien met 1% op jaarbasis. Dit is genoeg om de daling van 0,8% in 2022 te compenseren en op hetzelfde niveau te blijven als in 2021.
Figuur 1: melkproductie in belangrijkste exportregio’s

Zuivelprijzen zijn de afgelopen periode gedaald, maar liggen nog steeds op hoog niveau. Dynamiek in de markt is groot. Goed om in de gaten te houden:
De groei van de Amerikaanse melkproductie loopt vlot en boekt sinds juli weer positieve groeicijfers op jaarbasis. De grotere melkaanvoer wordt gedreven door een verbetering van de melkproductie per koe en een toename van ongeveer 40.000 stuks in de Amerikaanse melkveestapel. Uitbreiding van de Amerikaanse melkveestapel wordt nog steeds gedempt door de beperkte beschikbaarheid van vaarzen. Volgens de United States Department of Agriculture (USDA) waren er op 1 juli 2022 50.000 minder vervangingen in vergelijking met het voorgaande jaar.
Onvoorspelbaar lenteweer drukte ook dit jaar een stempel op de melkproductie in Nieuw-Zeeland. In de piekmaand oktober daalde de melkaanvoer 3,4% op jaarbasis. Na een koude, natte lente maakt de grasproductie momenteel een inhaalslag op het Noordereiland. Het wisselvallige weer zorgt nog steeds voor uitdagingen. Kuilvoer wordt gemaakt zo snel als loonwerkers geboekt kunnen worden. Dit helpt bij het aanvullen van de voervoorraden die afgelopen winter tijdens de slechte weersomstandigheden zijn gebruikt.
Zoals verwacht liet de melkproductie in de 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk (VK) in het derde kwartaal een vlakke lijn (0,0%) zien op jaarbasis (zie figuur 2). Het marktevenwicht in de EU + VK is de afgelopen maanden omgeslagen van een situatie met een klein tekort aan melk naar een licht overschot. De inflatie drukt op de Europese consumptie in dezelfde tijd dat de groei van de melkaanvoer terugkeert naar positieve cijfers. Dit zorgt voor wat meer blootstelling aan de mondiale zuivelmarkt, waar de noteringen op een wat lager prijsniveau liggen. Hierdoor concurreert Europese melk wat meer met de wereldmarkt.
De milde herfst zorgde voor een lang weideseizoen en maakte een extra snede in het najaar mogelijk. Gunstig voor de voervoorraden, die in de zomer waren beperkt door de droogte, met name in landen als Frankrijk en Italië. De flink gestegen melkprijzen in de zomermaanden dragen ook bij aan de stijgende melkaanvoer. Voor zowel het vierde kwartaal van dit jaar als het eerste kwartaal van volgend jaar verwachten we een stijging van de melkproductie op jaarbasis. Dit komt voornamelijk door de lage productiecijfers van vorig jaar en betere kwaliteit van ruwvoer.