
Na afgelopen winter gaat bijna iedereen rechtop zitten als ze kunnen besparen op de energienota. Het bewust worden dat gedragsverandering leidt naar minder verbruik en dus een lagere nota, is in een stroomversnelling geraakt. Dat is goed nieuws voor Aurum, die met zijn slimme energieverbruikmanagementsystemen de consument én de zakelijke markt helpt besparen en stroomlijnen, vertelt Marc de Beijer, algemeen directeur van Aurum.
Met de slimme technologie helpen ze niet alleen de eindgebruiker, maar ook organisaties zoals Stadsverwarming Purmerend (SVP). Want energie-inzicht helpt de consument met besparen en helpt organisaties zoals SVP hun warmtenet beter te monitoren. Hierdoor kan de flow beter worden afgesteld en temperatuurinformatie kan warmteverlies beter identificeren waarna het warmtenetbedrijf gerichte actie kan ondernemen.
Besparing van tien procent op het verbruik
Dat de kosten voor de baten uitgaan, weet De Beijer uit eigen ervaring: “Al in 2011 begon Aurum in deze techniek. Vandaag de dag is inzicht in je energieverbruik al veel normaler, zeker door de energiecrisis, toen we begonnen was dat echter nog niet het geval. Als alle huizen in Nederland real-time energieinzicht zouden hebben besparen we 2,648 megaton CO2. Dat is evenveel als de jaarlijkse uitstoot van een kolencentrale. Per huishouden is dit een besparing van tien procent op het verbruik van het jaar ervoor.”
Hij vervolgt: “Tijdens een van onze tests bij iemand in huis vertelde de vrouw des huizes dat ze besloten had haar koffie niet meer warm te houden in een koffiezetapparaat met een warmhoudplaatje, maar in een thermoskan. Ze had gehoord dat het warmhoudplaatje 1.200 watt verbruikte en dat kost haar dus geld. Toen viel bij mij het kwartje: de gemiddelde Nederlander heeft geen inzicht in hoeveel energie hij verbruikt. En juist door daar inzicht in te geven kun je het gedrag veranderen en dat leidt tot besparing.”
Eigen Haard, Vattenfall en SVP
Via een project bij 650 huurwoningen van woningcorporatie Eigen Haard, waarbij het elektraverbruik, de zonnepanelen en de stadswarmtemeters inzichtelijk werden gemaakt aan de bewoners, kreeg Aurum voet aan de grond. Hierna volgde Vattenfall en nu dus ook Stadsverwarming Purmerend. Voor bedrijven zoals SVP ontwikkelde Aurum EnergyGrip, een cloudoplossing met live weergave van energiedata die op elk type meter kan worden aangesloten.
Hiermee worden gegevens als flow, temperatuur en volume uitgelezen en bewaakt. Dit maakt het voor SVP mogelijk vraag en aanbod van warmte beter te managen. Ook storingen kunnen makkelijker worden opgespoord en opgelost. Het zorgt voor minder CO2 en een behoorlijke kostenbesparing. Dus een efficiëntere infrastructuur tegen een lagere TCO (total cost of ownership). Aurum verzorgt ook de facturatiedata voor de bedrijven. De eindgebruiker is er blij mee, omdat ze geen meterstanden meer hoeven door te geven en hun warmteverbruik veel transparanter is geworden.
Energielekken opsporen
Voor de consument is EnergyFlip ontwikkeld. Deze bevestig je zeer eenvoudig in de meterkast waarna je op de app alle verbruiksgegevens overzichtelijk en live gepresenteerd krijgt. Verandering in het verbruik is direct zichtbaar waardoor men ziet waarop bespaard kan worden. Je spoort er energielekken mee op en ziet zo bijvoorbeeld ineens duidelijk wat de oude koel-vriescombinatie aan stroom slurpt en dat het wellicht verstandig is die te vervangen.
Ook kan er een besluit genomen worden op basis van de meetinformatie om bijvoorbeeld te gaan isoleren of een warmtepomp aan te schaffen. De grootste besparing blijkt echt in gedrag te zitten. Ineens heeft men inzichtelijk dat in vier maanden tijd meer dan de helft van de energierekening verstookt wordt. Doordat men daar bewuster mee omgaat bespaart men enorm.
EnergyFlip en EnergyGrip zijn in minder dan geen tijd terugverdiend. De consument betaalt voor de Flip eenmalig 99 euro. De zakelijke markt betaalt een maandelijkse fee voor de monitoring.