Regio – In deze achtdelige serie worden de posities binnen een voetbalelftal met een vette knipoog beschreven door onze huisanalyticus Theo Leliveld. Wat maakt een bepaalde positie zo bijzonder en wat zijn de eigenaardigheden van diegene die juist op die plaats zijn of haar kunsten vertoond?
Over het algemeen hebben centrale verdedigers een sterke fysieke bouw. Dit kan zowel een sportschoolbink zijn, als een maatje te groot, het liefst derde helft speler. Het is vaak ook wel handig om een beetje lengte mee te hebben om de lange en corner ballen weg te koppen.
Teams met een snelle centrale mogen in hun handjes knijpen, want deze zijn vrij zeldzaam in het voetbal.
Dit is ook zeker geen vereiste, maar is altijd wel mooi meegenomen. Dat centrale verdedigers vaak spelen als duo is van zelfsprekend. Hier is vaak een algemene taakverdeling in gemaakt wat in de meeste elftallen wel overeenkomt. Er is altijd iemand die balvast is en de rust in het elftal bewaart. Deze man bouwt rustig van achteruit op en kan ook vaak gezien worden met aanvoerdersband om de arm. De ander kan wel getypeerd worden als ‘de zaag’.
Voetballend misschien niet van het hoogste niveau, maar staat altijd zijn mannetje en vangt de spitsen op. Wat ze allebei moeten doen is koste wat kost hun man stoppen, wat vaak kan resulteren in een ‘slim’ gepakte kaart. Het is dan ook niet gek dat de meeste rode kaarten door het centrale duo gepakt worden.
Zaagcompilaties
De taak ‘het opvangen van de spitsen’ wordt soms iets te serieus genomen. Niet in de zin van een gezellig drankje doen samen, maar een tackle waar je als supporter van naar adem doet happen. Daarom ook een grote dank naar alle centrale verdedigers voor de zaagcompilaties die door hun doen gemaakt konden worden.
Ik denk dat wij voor iedereen spreken dat het mooiste voetbal om naar te kijken soms bestaat uit de meest smerige overtredingen. Eigenlijk moet je proberen om zo lang mogelijk op de been te blijven, maar dit is niet de speelstijl van alle centrale spelers. Constant je hoofd bij de wedstrijd houden kan lastig zijn, maar is een vereiste wanneer je het doel bewaakt. Ieder foutje of verkeerde terugspeelbal kan een doelpunt betekenen. Je moet daarom altijd gefocust op het spelletje zijn en aanvallende situaties doorzien.
Het is in ieder geval fijn om te zien dat de toekomst van de centrale verdedigers in goede handen is met een Sjoerd Zuijdervliet. Deze jongeman kan echter nog wel wat leren. Hopelijk neemt hij het gezegde: ‘jong geleerd is oud gedaan’, niet al te serieus.