Regio – In deze achtdelige serie worden de posities binnen een voetbalelftal met een vette knipoog beschreven door onze huisanalyticus Theo Leliveld. Wat maakt een bepaalde positie zo bijzonder en wat zijn de eigenaardigheden van diegene die juist op die plaats zijn of haar kunsten vertoond?
Middenvelder, stofzuiger op het middenveld. Vaak heeft de verdedigende middenvelder een belangrijke rol in het elftal. Ondanks dat deze man vaak vrij onzichtbaar is onderschept hij toch veel ballen, stuurt het middenveld en de aanval aan vanuit het achterveld en maakt hier en daar zelf ook nog even een vlugge loopactie naar voren. Is controleur op het middenveld.
Op deze positie moet je lef durven hebben. Met een man in je rug rustig de bal terug kunnen kaatsen of juist proberen snel weg te draaien. Dat moet dan wel echt snel gebeuren en niet met de draaisnelheid van een tank waar sommige nog wel eens moeite mee kunnen hebben.
Kettingroker
Je zal moeten beschikken over loopvermogen, zowel in snelheid als de gesteldheid van de conditie. Menig centrale middenvelder neemt het begrip loopvermogen echter nog wel eens iets te serieus, met name omdat de conditie de wensen over laat. Met de conditie van een kettingroker ga je het namelijk niet redden op deze plek.
Net als bij de centrale verdediger zijn er op de positie vaak twee verschillende type spelers te vinden. Een technische en minder technische voetballer.
De minder technische is vaak een veredelde centrale verdediger met net wat te weinig lengte om in het verre achterveld te staan, maar met genoeg conditie om het middenveld aan te kunnen. Hij zal ook meer fungeren als voorstopper dan echt een leidende rol te hebben in de aanval van de ploeg. Toch hebben de laatste tijd steeds meer verdedigende mannen zich ontwikkeld tot multifunctionele waarden binnen het voetbal. Verdedigen, assists geven en scoren, het totale plaatje. Het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.
Een bekende uitspraak van Cruijff was ooit: ‘Voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.’ Als verdedigende middenvelder is het juist zaak dat je simpel kunt voetballen. Gewoon even de bal breed leggen op je backs in plaats van direct de lange bal te zoeken. Het nadeel van een technische verdedigende middenvelder is dat hij soms de mooiste oplossing wil zoeken. Kappen, draaien, nog een keer kappen en… Balverlies. Een kleine tip, een veilige bal naar voren kan in sommige gevallen daarom echt geen kwaad.