Facebook Twitter
    RTV Hollands Midden
    • Home
    • Over ons
      • Programmering
      • TV Gids
      • Verzorgingsgebied
      • Vacatures
    • Programma’s
      • Sterrenshow
      • Klompentoppers
      • Programma terugluisteren
    • Nieuws
      • Agenda
    • Sport
      • Programma voetbalclubs
      • Standen
      • LIVE SCORES
    • Luister online
    • Contact
      • Prikkers
      • Verzoekjes
      • Reclame
    Facebook Twitter
    RTV Hollands Midden
    Home»Nieuws»Horeca biedt kansen voor onbenut talent in Holland Rijnland
    Nieuws

    Horeca biedt kansen voor onbenut talent in Holland Rijnland

    19 augustus 2023

    Horeca biedt kansen voor onbenut talent in Holland Rijnland

    De werkgelegenheid in de horeca groeit in Holland Rijnland nog steeds, zij het minder sterk dan in het recente verleden. De sector kampt ook op dit moment met een zeer krappe arbeidsmarkt en werkgevers kunnen moeilijk personeel vinden. UWV reikt in de publicatie Horeca in Beeld een aantal oplossingen aan waarmee werkgevers (ongezien) horecatalent kunnen aantrekken. 

    “De horeca draagt bij aan de leefbaarheid van een stad of regio. De sector vergroot ook de aantrekkelijkheid als toeristische of culturele bestemming, centrum voor zakelijke ontmoetingen of vestigingsplaats. Door personeelstekorten staat de horeca onder druk, dit werkt door in onder andere kortere openingstijden. Deze situatie schept tegelijkertijd kansen voor personeel dat meer uren wil werken, en voor zij-instroom van werkzoekenden. In samenwerking met bedrijven, sectoren, opleiders en andere intermediairs helpt UWV werkgevers hun vacatures te vervullen.” Aldus Rob van Hooven, rayonmanager Gouda, Leiden en Zoetermeer bij UWV.

    Werkzoekenden kunnen profiteren van banengroei horeca

    Het aantal banen in de horeca groeit vooral dit jaar. UWV verwacht dat tussen 2022 en 2024 het aantal banen met 4,2% toeneemt in Holland Rijnland van 13.500 naar 14.100. De sterkere groei dan de 3,9% landelijk levert door de oververtegenwoordiging in de regionale werkgelegenheid meer banenvoordeel op dan wanneer de horeca een even groot of groter aandeel zou hebben dan de 5,1% in Nederland. In Holland Rijnland bedraagt het aandeel 5,7%.

    Een sterke toename van het aantal horecabedrijven is met name te zien bij de eventcatering. Tot deze branche behoren ook bereiders en bezorgers van maaltijden. Verder zijn er meer vestigingen van hotels, restaurants en andere eetgelegenheden. In Holland Rijnland stonden volgens de ramingen van het UWV in het eerste kwartaal van 2023 in totaal 800 vacatures open voor horecaberoepen. Dat zijn er 100 meer dan een jaar eerder. Medewerker bediening en restaurantkok behoren tot de meest gevraagde functies in 2023.

    “Bijna twee derde van de inwoners van Holland Rijnland met een baan bij een horecawerkgever is jonger dan 27 jaar. Naast werkenden jongeren en studenten in de horeca zijn er ook kansen voor andere doelgroepen op werk. Het sociale contact tussen klant en horecapersoneel zorgt voor het ontwikkelen van belangrijke soft-skills zoals klantgerichtheid, communicatieve vaardigheden en probleemoplossend vermogen. Deze soft skills worden steeds belangrijker op de arbeidsmarkt in de toekomst. Dit blijkt uit het onderzoek over toekomstverwachtingen van vaardigheden en scholing van UWV.” Aldus arbeidsmarktadviseur UWV Joselyn Faber.

    Tips voor horecawerkgevers in een zeer krappe arbeidsmarkt

    De horeca heeft in Holland Rijnland net als in Nederland te maken met een zeer krappe arbeidsmarkt. Het aantal werkzoekenden met een horecaberoep en een WW-uitkering is met ruim 100 personen per eind juli 2023 een derde lager dan een jaar eerder. Werkgevers moeten veel moeite doen om hun vacatures te vervullen. In de recente publicatie Horeca in Beeld reikt UWV voorbeelden van oplossingen aan:

    • goed werkgeverschap: begeleiding, scholing en loopbaanmogelijkheden
    • meer uren bieden voor deeltijdwerkers die meer uren willen werken
    • andere groepen aanspreken qua leeftijd en arbeidsverleden (zij-instroom)
    • open hiring vaker inzetten vanwege potentie bij bereik onbenut arbeidspotentieel
    • arbeidsbesparende technologie implementeren, bijvoorbeeld voor bestellingen.

    Op regionaal en landelijk niveau werken Koninklijke Horeca Nederland en UWV al geruime tijd met elkaar samen. Hans Saris, adviseur werkgeversdiensten UWV, vertelt daarover:

    “Wij willen graag de samenwerking intensiveren om zo potentiele kandidaten bij meerdere werkgevers onder de aandacht te brengen. Daarnaast is het belangrijk dat de horeca als interessante en aantrekkelijke sector op de kaart wordt gezet. De horeca moet weer een plek worden waar men graag wil werken! Daar zetten wij ons als UWV samen met werkgevers, opleiders, vakbonden en belangenorganisaties voor in.”

    Horeca biedt kansen voor onbenut talent in Holland Rijnland
    Deel: Facebook Twitter Email WhatsApp

    Gerelateerde berichten

    Zaterdag 7 oktober 2023 van 13.00 tot 17.00 uur: Rommelmarkt.

    2 oktober 2023

    5 oktober: Uit de Romeinse school geklapt

    2 oktober 2023

    ‘Commissie bestrijdingsmiddelen verzweeg risico’s voor omwonenden’

    2 oktober 2023

    RTV Hollands Midden
    "Het Hollandse Hart van de Regio"

    Postbus 8
    2460 AA Ter Aar
    0172 604016
    info@rtvhollandsmidden.nl

    RTV Hollands Midden
    RTV Hollands Midden

    De Omroep van Nieuwkoop, Ter Aar, Langeraar, Papenveer, Korteraar, Nieuwveen, Zevenhoven, Vrouwenakker, Noordeinde, Noorden, Noordse Dorp, De Meij, en Woerdense Verlaat.

    Dé omroep van Nieuwkoop

    Post adres

    Postbus 8
    2460 AA Ter Aar
    0172 604016
    info@rtvhollandsmidden.nl

    Facebook Twitter
    • Privacy reglement
    • Privacy statement
    © 2023 RTV Hollands Midden. Designed by Webeyes.

    Vul hierboven je zoekterm in en klik op Enter. Druk Esc om te annuleren.