Horeca biedt kansen voor onbenut talent in Holland RijnlandDe werkgelegenheid in de horeca groeit in Holland Rijnland nog steeds, zij het minder sterk dan in het recente verleden. De sector kampt ook op dit moment met een zeer krappe arbeidsmarkt en werkgevers kunnen moeilijk personeel vinden. UWV reikt in de publicatie Horeca in Beeld een aantal oplossingen aan waarmee werkgevers (ongezien) horecatalent kunnen aantrekken. “De horeca draagt bij aan de leefbaarheid van een stad of regio. De sector vergroot ook de aantrekkelijkheid als toeristische of culturele bestemming, centrum voor zakelijke ontmoetingen of vestigingsplaats. Door personeelstekorten staat de horeca onder druk, dit werkt door in onder andere kortere openingstijden. Deze situatie schept tegelijkertijd kansen voor personeel dat meer uren wil werken, en voor zij-instroom van werkzoekenden. In samenwerking met bedrijven, sectoren, opleiders en andere intermediairs helpt UWV werkgevers hun vacatures te vervullen.” Aldus Rob van Hooven, rayonmanager Gouda, Leiden en Zoetermeer bij UWV. Werkzoekenden kunnen profiteren van banengroei horecaHet aantal banen in de horeca groeit vooral dit jaar. UWV verwacht dat tussen 2022 en 2024 het aantal banen met 4,2% toeneemt in Holland Rijnland van 13.500 naar 14.100. De sterkere groei dan de 3,9% landelijk levert door de oververtegenwoordiging in de regionale werkgelegenheid meer banenvoordeel op dan wanneer de horeca een even groot of groter aandeel zou hebben dan de 5,1% in Nederland. In Holland Rijnland bedraagt het aandeel 5,7%. Een sterke toename van het aantal horecabedrijven is met name te zien bij de eventcatering. Tot deze branche behoren ook bereiders en bezorgers van maaltijden. Verder zijn er meer vestigingen van hotels, restaurants en andere eetgelegenheden. In Holland Rijnland stonden volgens de ramingen van het UWV in het eerste kwartaal van 2023 in totaal 800 vacatures open voor horecaberoepen. Dat zijn er 100 meer dan een jaar eerder. Medewerker bediening en restaurantkok behoren tot de meest gevraagde functies in 2023. “Bijna twee derde van de inwoners van Holland Rijnland met een baan bij een horecawerkgever is jonger dan 27 jaar. Naast werkenden jongeren en studenten in de horeca zijn er ook kansen voor andere doelgroepen op werk. Het sociale contact tussen klant en horecapersoneel zorgt voor het ontwikkelen van belangrijke soft-skills zoals klantgerichtheid, communicatieve vaardigheden en probleemoplossend vermogen. Deze soft skills worden steeds belangrijker op de arbeidsmarkt in de toekomst. Dit blijkt uit het onderzoek over toekomstverwachtingen van vaardigheden en scholing van UWV.” Aldus arbeidsmarktadviseur UWV Joselyn Faber. Tips voor horecawerkgevers in een zeer krappe arbeidsmarktDe horeca heeft in Holland Rijnland net als in Nederland te maken met een zeer krappe arbeidsmarkt. Het aantal werkzoekenden met een horecaberoep en een WW-uitkering is met ruim 100 personen per eind juli 2023 een derde lager dan een jaar eerder. Werkgevers moeten veel moeite doen om hun vacatures te vervullen. In de recente publicatie Horeca in Beeld reikt UWV voorbeelden van oplossingen aan:
Op regionaal en landelijk niveau werken Koninklijke Horeca Nederland en UWV al geruime tijd met elkaar samen. Hans Saris, adviseur werkgeversdiensten UWV, vertelt daarover: “Wij willen graag de samenwerking intensiveren om zo potentiele kandidaten bij meerdere werkgevers onder de aandacht te brengen. Daarnaast is het belangrijk dat de horeca als interessante en aantrekkelijke sector op de kaart wordt gezet. De horeca moet weer een plek worden waar men graag wil werken! Daar zetten wij ons als UWV samen met werkgevers, opleiders, vakbonden en belangenorganisaties voor in.” |