Landgeitenkeuring: ‘Dit is een bijzonder geitje, want ze heeft stippeltjes’

Jans Kelder met zijn geit Charlotte van de Swinre Stee/ Vera Beuke
Jans Kelder staat trots naast zijn geit van een halfjaar oud. “Dit is Charlotte van de Swinre Stee. Een bijzonder geitje, want ze heeft stippeltjes. Dat komt heel weinig voor in Nederland. Oorspronkelijk kwam dat stippeltje alleen in Drenthe voor. Ik woon ook in Drenthe en toevallig had ik het geluk dat dit geitje dit jaar geboren is.”
Charlotte en tientallen andere geiten worden zaterdag gekeurd tijdens de Nederlandse Landgeitenkeuring.
‘Sober en sterk ras’
“De Nederlandse landgeit stond vroeger op het leesplankje Aap Noot Mies”, vertelt Bert Bouwman, voorzitter van de Landgeitenfokkersclub. “De landgeit is een sober ras die van nature vrij sterk is. Het dier kan het hele jaar buiten zijn en heeft aan een schuilhutje voldoende. De landgeit hoeft niet in een luxe stal.”
Het ging een tijd niet goed met de Nederlandse landgeit, maar inmiddels lopen er weer een paar duizend rond in Nederland. “Er zijn een paar mensen opgestaan die flink met de geiten hebben doorgefokt zodat er nu weer een brede collectie is in Nederland.”
Een honderdpuntengeit?
Een van de keurmeester is Johan Wesselink. Hij kijkt onder andere naar de ontwikkeling van het dier, de hoorns, de vacht, de kleur en naar de maten van de geit. De lammetjes krijgen nog geen punten maar bijvoorbeeld alleen een voldoende of een zeer goed. De geiten en bokken krijgen punten.
Landgeitenkeuring: ‘Dit is een bijzonder geitje, want ze heeft stippeltjes’
“We kunnen maximaal honderd punten geven en we hebben tot nu toe nog geen honderdpuntengeit gehad”, legt Wesselink uit. “We hebben een geit wel een keer 99 punten gegeven. Of we de honderd halen? Er is altijd wel iets aan te merken. Miss Universe is ook niet honderd procent het toonbeeld van schoonheid. Er is altijd nog wel iets te wensen.”
Neuslijn
Charlotte heeft van de keurmeesters een goed gekregen. “Een hele goede uitslag”, zegt Kelder. “Ze liet een paar puntjes vallen op het neuslijntje. Het moet een beetje een wipneusje zijn en Charlotte heeft een recht neuslijntje. Anders had ze een zeer goed gekregen.”
De beste lammetjes, geiten en bokken krijgen een medaille en een beker. Maar daar gaat het voor keurmeester Wesselink niet om. “Het gaat mij erom dat we met elkaar dit zeldzaam huisdierras weer goed in de benen krijgen en dat lukt aardig.”