Nieuwveen – Bridge is één van de populairste kaartspelen ter wereld. Zo’n honderd miljoen mensen in meer dan honderd landen spelen bridge. Na voetbal, hockey en volleybal is bridge de grootste teamsport van Nederland.
Dat is niet gek, je kunt het jong en oud leren. Je kunt het heel lang blijven doen. Het is de enige denksport die je echt in teamverband speelt. Dit sociale karakter geeft de bridgesport grote waarde voor iedere speler. Of dat nou op de club, thuis is, met een gezellig praatje erbij, of het geweldige gevoel in een wedstrijd met je teamgenoten
Bridge vooral voor ouderen?
Nee, het is absoluut voor jong en oud! Voor mensen die hun beweeglijkheid wat minder zien worden is even de deur uit naar je wekelijkse bridgeclub vaak het allerbeste medicijn. Dat maakt het een heel actieve, sociale en daarmee supergezonde activiteit voor ouderen. Ook bij jongeren, zo blijkt uit onderzoek, ontwikkelt en stimuleert het veel talenten die in schoolvakken niet altijd benut worden. Er zijn landen waarin bridge al in het onderwijs wordt meegenomen. Bridge is niet alleen een spel voor bejaarden. Bridge is gewoon écht voor iedereen.
Bridge is een boeiend kaartspel dat wordt gespeeld met vier personen (twee tegen twee) en 52 kaarten. Tijdens het spelen legt iedere speler om de beurt een kaart op tafel. Deze vier kaarten samen noemen we een ‘slag’. Degene die de hoogste kaart heeft neergelegd wint de slag. Vooraf stel je samen vast hoeveel slagen je denkt te winnen.
Mocht je nog vooroordelen hebben over bridge, dan worden ze weggevaagd door Nederlandse bridgers van alle leeftijden die over de hele wereld spelen. In alle klassen is Nederland uitstekend vertegenwoordigd. Oranje heeft wereldkampioenen in de open klasse én bij de jeugd!
Cursus
Kees Hoogervorst heeft heel veel spelers Bridge geleerd. Goede basis, snel gaan spelen. Bridge moet je leren. Maar het hoeft gelukkig niet lang te duren voordat je de kaarten in de hand hebt of bij een club of thuis op internet of waar dan ook kunt aansluiten. Omdat de basisregels overal hetzelfde zijn, kun je ook op vakantie zomaar met een stel andere enthousiaste bridgers spelen. Ook al speel je het spel uiteindelijk met een partner, bij de cursus speelt dit nog geen rol.
Je leert juist ook mensen kennen met wie je later gezellig kunt spelen. Bridge is een uitdagende sport en daarmee juist zo leuk. Dat betekent dat investeren in je bridgespel loont. Maar het betekent zeker niet, dat je het niet kunt leren.
Is bridge moeilijk?
In het begin zijn de bridgeregels nog eenvoudig, maar ze worden geleidelijk aan steeds ingewikkelder. U moet met meerdere zaken rekening houden, zoals het bieden, de score en andere bridgeregels, dat kan verwarrend zijn voor beginners en zelfs voor gemiddelde spelers. Waarom eerst spelen en dan bieden? Het spelen is de basis van bridge: de leider probeert voldoende slagen te halen. De tegenpartij probeert zijn plan te dwarsbomen.
Voor zowel de leider als de tegenspelers geldt dus dat je zoveel mogelijk slagen wilt halen. Je leert je kansen op (meer) slagen te vergroten. Om die reden is het belangrijk te beginnen met spelen en pas daarna leren ‘bieden’. Want om te kunnen begrijpen en waarmaken wat je biedt moet je eerst echt kunnen spelen. Uiteindelijk leer je bridgen door het te doen. Het klinkt dan ook best logisch om het ‘spelenderwijs’ te leren en in de les al ’ter tafel’ te gaan. Je legt bovendien veel te weinig verbanden om het grote plaatje te leren zien, dat is niet erg, want zo moet men het leren.
Spelen is leuk
Zoek iemand die het je graag wil leren. Je wilt het liefst snel gaan toepassen en uitproberen wat je hebt geleerd. Oefening baart kunst. Of beter gezegd structurering van je gedachten – ontwikkel je veel meer inzicht. Daarbij staat je brein meer open voor leren. Je maakt zelf keuzes en leert begrijpen waarom. Je leert niet volgens regels die je vergeet of niet begrijpt. Je leert de gedachte erachter. Jouw eigen keuzes maken duidelijk wat je snapt en wat we nog verder moeten verdiepen.
Wanneer je voortdurend checkt of je het belangrijkste écht snapt is het vanaf het begin af aan maatwerk. Bouw je jouw bridgekennis(sen) op! Omdat je dat doet met de mensen die even enthousiast en ver zijn als jijzelf bouw je jouw bridgekennis(sen) op!
Omdat de basisregels overal hetzelfde zijn, kun je ook op vakantie zomaar met een stel andere enthousiaste bridgers spelen. Het spel wordt steeds mooier naarmate je er meer inzicht in krijgt.
Bridgen is eigenlijk “bijzaak”. Het gaat om de gezelligheid natuurlijk, maar dat is zeker niet het enige. Het is vooral het spel zelf, dat blijft boeien. Je moet blijven nadenken, welke kaarten je ook krijgt. Sociale contacten: Bridge is een sociale sport! Speel je bij een club, dan ontmoet je voortdurend andere bridgeparen, je praat met elkaar, je drinkt samen wat en er ontstaan nieuwe vriendschappen. Betaalbaar: Bridge is geen dure sport.In feite heb je alleen een spel kaarten nodig. De sfeer is van groot belang. Er is wat fout gegaan in je opvoeding als niet kunt bridgen.