In deze rubriek geeft onze verslaggever en presentator Theo Leliveld zijn visie over spelers, trainers en zaken die hem opvallen. Zijn enorme kennis over de regionale sport vloeit regelmatig uit zijn pen. Kritisch zoals we van hem gewend zijn, maar wel gezegend met een gezonde realiteitszin…
Corona haalt de energie weg bij de sport
Sport en bewegen maakt gezond. Sport heeft een positief effect op de gezondheid.
Wanneer een persoon voldoet aan de beweegnorm, heeft deze minder risico op verschillende aandoeningen zoals overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes en darm- en borstkanker. Naast de fysieke aandoeningen kan sport ook een positief effect hebben op de geestelijke gezondheid, door een verlaagd risico op depressie en dementie. Door de afname in het risico op aandoeningen heeft sporten en bewegen onder andere invloed op de zorgkosten. Zo kunnen zelfs zorgkosten voor chronische aandoeningen worden gedrukt met gerichte beweegprogramma’s.
Sociaal kapitaal
Sport is sociaal kapitaal. In beleid wordt vaak aangenomen dat sporten en bewegen de sociale cohesie, en daarmee leefbaarheid, in een (divers) dorp verbetert. Wel blijkt dat sporten en bewegen in een sociale setting een belangrijke ontmoetings- en identiteitsfunctie heeft, die (het aangaan van) sociale banden kan versterken (in dit onderzoek ‘sociaal kapitaal’ genoemd). Hiermee draagt sporten dus bij aan het opbouwen van sociaal kapitaal.
Sociaal kapitaal is echter slechts een bestanddeel van sociale cohesie en staat hier niet aan gelijk, zo wordt sociaal kapitaal veelal slechts opgebouwd binnen groepen met dezelfde achtergrond. Hoewel je zou denken dat er dus meer tijd was om te sporten en bewegen, is de sport- en beweegdeelname in de periode van de coronamaatregelen afgenomen.
In cijfers
Begin april gaf 38 procent van de volwassenen aan dat zij minder sporten en bewogen dan in een normale lente. Een flinke afname is te zien in het fietsen en wandelen naar werk. Vanwege de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken, is er tijdelijk veel minder woon-werkverkeer. Wel maakten Nederlanders vaker een ommetje of fietstocht.
Dit was echter niet genoeg om de algehele afname in sport en bewegen te compenseren. In 2019 sportte 66% van de mannen en 64% van de vrouwen gemiddeld 4 keer per maand of vaker. In 2020 sportte 62% van de mannen en 61% van de vrouwen gemiddeld 4 keer per maand of vaker, aldus gegevens van NOC NSF.
Voor de gezondheidszorg is de waarde van sporten uit te drukken in de omvang van vermeden zorgkosten indien mensen gedurende hun leven structureel sporten en bewegen. “Mensen die werken in de wereld van sport en bewegen zijn ervan overtuigd dat sport en bewegen goed zijn voor je gezondheid, voor je persoonlijke ontwikkeling en voor sociale cohesie in de samenleving. Maar waaruit blijkt dat eigenlijk?
Volgens economen is een extra levensjaar in goede gezondheid € 100.000 waard. Onderzoek van het kenniscentrum Sport laat zien dat investeren in sport en bewegen geld oplevert, dat 1 euro investeren in sport en bewegen 2,51 euro oplevert. Sport is naast een essentieel middel voor een vitaal leven, ook nog eens een uitstekend sociaal bindmiddel. Hoe groot zullen de gevolgen zijn van minder sporten? Het zal de maatschappij veel gaan geld kosten.
Conclusie
Tot slot: Laat je niet gek maken door corona, blijf gewoon sporten, goed voor je geest, lichaam en wie wil er niet een hogere levenskwaliteit? Houd dat voor ogen met zijn allen.