In deze rubriek geeft onze verslaggever en presentator Theo Leliveld zijn visie over spelers, trainers en zaken die hem opvallen. Zijn enorme kennis over de regionale sport vloeit regelmatig uit zijn pen. Kritisch zoals we van hem gewend zijn, maar wel gezegend met een gezonde realiteitszin…
Arbeid leveren
Wat drijft een sporter om beter te kunnen worden en om prestaties te leveren? Het begint met hard trainen. De inhoud van zo’n training bestaat vaak uit fysieke en tactische training. Doelen van deze trainingen zijn sterker worden en speltechnisch beter geworden.
Het mentale aspect
Je moet mentaal erg sterk zijn en in staat zijn om met plezier te blijven trainen en wedstrijden te spelen. Je moet kunnen omgaan met de hoge verwachtingen van je teamgenoten, je trainer, je ouders en alle andere betrokkenen van je club. Bovendien leer je door te zetten bij tegenslagen en kan je beter omgaan met verlies. De vaste mindset is de overtuiging die in sport brengt. De groei-mindset is de overtuiging dat je je talent en vaardigheden kunt ontwikkelen. Je kan daardoor beter worden door veel oefening en training. Wat heb je er voor over om beter te willen worden?
De drive
Wil je altijd beter presteren dan andere sporters, omdat je wilt laten zien hoeveel talent je hebt en hoe vaardig je bent? Je bent jezelf continu aan het vergelijken met je teamgenoten en tegenstanders. Je bent zeer gemotiveerd. Wil je jezelf ontwikkelen en beter presteren dan de vorige keer. Omdat jouw focus ligt op ontwikkeling, houd je de motivatie bij jezelf. Je hebt wel degelijk veel invloed op je eigen motivatie.
Motivatie
Hoe ga je om met inspanning, fouten, tegenslagen en mislukkingen? Bij een groei-mindset zie je inspanning, fouten, tegenslagen en mislukkingen als een uitdaging. Inspanning is een manier waarop je beter kan worden als sporter. Fouten, tegenslagen en mislukkingen zijn onderdeel van het leerproces. Je geeft er geen negatieve lading aan. Niemand heeft tenslotte leren fietsen zonder eerst een paar keer op zijn knietjes en ellebogen te vallen.
Kritiek en feedback
Hoe ga je als sporter om met feedback? Bij een groei-mindset zie je alle feedback als een kans om jezelf te ontwikkelen. Je neemt het in ontvangst en kijkt wat je er mee kan om beter te worden. Je trekt het je niet persoonlijk aan. Omdat je even minder gepresteerd hebt, betekent dat nog niet dat je weinig talent hebt.
Hoe geef je feedback als omgeving? Jij bent echt een talent, Jij bent beter dan je teamgenoot Jij bent de belangrijkste speler van het team. Inspanning, fouten, tegenslagen en mislukkingen worden vermeden.
Je hebt veel inzet getoond, Je bent blijven vechten en Je hebt je goed ontwikkeld zijn voorbeelden waarbij je een groei-mindset stimuleert. Als dat de beoordelingspunten voor succes worden, dan zal een sporter altijd opnieuw veel inzet tonen en blijven vechten. Inspanning, fouten, tegenslagen en mislukkingen zijn niet erg, maar worden gezien als onderdeel van het leerproces.
De absolute top
Waarom zijn Rafael Nadal en Cristiano Ronaldo zo ontzettend succesvol?
Omdat ze naast veel talent ook een groei-mindset hebben. Ik durf te stellen dat 70% van hun succes voortkomt uit hun keiharde werk en training. Je wordt alleen maar erg goed als je bereid ben om veel uren is je sport te stoppen, anders zal je het altijd net niet redden.