Nieuwveen – Iedereen verbaast er zich over hoe het een postduif lukt om de weg naar huis terug te vinden. Breng een postduif bijvoorbeeld 400 km weg met de auto, laat hem los en hij vliegt binnen een paar uur terug naar huis. Omdat een postduif dat zo goed kan, werd hij al eeuwen geleden gebruikt om berichten mee te versturen. Later gingen mensen ook wedstrijden met duiven organiseren.
Sil van Vliet komt uit een echte duivenfamilie
Van Vliet is in de sport gekomen door zowel zijn broers en vader. Ook zijn opa en overgroot opa aan zijn moeders kant hadden duiven. Nu hebben alleen zijn vader en broer Tom nog duiven. Zij vliegen allebei de programma vluchten. De eerst duiven die hij zich kan herinneren kwamen uit 2009 en 2010. Sil van Vliet was toen een jaar of 10-11. Vanaf toen heeft hij altijd duiven gehad.
Ben van Kempen
Het viel niet mee om als onervaren melker succes te hebben. Zeker de eerste jaren was hij al erg blij als hij een duif terug kreeg. Langzaam ging het steeds beter, en zeker toen hij goede hulp kreeg van Ben van Kempen. In de wereld met 1001 manieren om het goed te doen is het zeker waardevol om iemand te hebben die je op het rechte pad houdt binnen de duivensport. Helaas is Ben in september 2017 plotseling overleden. Na zijn dood heeft Sil een aantal duiven gekregen ( daarvoor ook al natuurlijk) en daar had hij zeker succes mee.
2017 was jaar met twee gezichten
2017 was het eerste jaar dat de resultaten ergens op begonnen te lijken. Sil had toen 5 vluchten meegedaan en op elke vlucht had hij meerdere duiven in de uitslag. De laatste vlucht had hij er 3 mee en 3 in de uitslag.
2018 was een topjaar
Sil van Vliet had in totaal 2 duiven op teletekst en was 2 keer grootmeester geworden van sector 2. Als klap op de vuurpijl werd hij toen 10 de nationaal kampioen onaangewezen.
Terugblik jaar 2022
Dat het afgelopen jaar als zwaar betiteld mag worden is duidelijk. Kijkende naar de snelheden van enkel de duiven van Sil, met de daarbij beginnende prijzen is en was het een behoorlijke pittig jaar. Zo had hij enkele snelheden van in de 1100 en 1200 meter op de vluchten Pau/Bordeaux en Agen. De overige concoursen begonnen stuk voor stuk met snelheden van in de 800 meter. En om dan, in zo’n zwaar seizoen een visitekaartje af te geven als dat Sil deed in dit jaar zegr deze onbenul enkel maar, een hele diepe buiging.
Gekscherend werd er wel eens gezegd dat je pas bij hoort wanneer je een bokaaltje bij de ZLU gewonnen heeft. Daar in Ter aar kunnen ze gelijk een hele vitrine kast ( 8 stuks) er mee vullen met enkel de gewonnen bokaaltjes op de vluchten. Voor de nog jonge Sil resulteerde dat dit eerste jaar, want tot nu toe bekend is in zoals;
1eOnaangewezen Super Fond Rayon Midden Holland Oost+ 1e Duifkampioen.
3 e Onaangewezen Super Fond Afdeling 5 Zuid-Holland+7 e Duifkampioen.
6 e Onaangewezen Super Fond Samenspel Noord en Zuid- Holland +11e en 12 e Duifkampioen.
9e Onaangewezen Fondunie 2000 en de 8 e landelijke Generaal Grootmeester ZLU.
Marathonvluchten (lange afstandsduiven)
De meeste deelnemers specialiseren zich in een aparte categorie. Sil van Vliet is een grote specialist marathon. Vergelijk dit maar met mensen die aan hardloopwedstrijden van de marathon meedoen. Al jarenlang is Sil van Vliet een topper in de duivensport. Het belangrijkste is het hebben van gezonde duiven. De kunst van het duiven houden is je duiven gezond te houden. Zelf heel veel discipline hebben en dan vooral kleine trucjes uit halen om het maximale resultaat te halen. Het is een marathonspecialist. Dit gaat hem super goed af.