Zelfvertrouwen bouw je op door zelfkennis. Je moet spelers stimuleren een visie op zichzelf te ontwikkelen. Dat is een kwestie van keuze maken, je afvragen: wat wil ik? Ook als speler moet je jezelf steeds een spiegel voorhouden.
Als je weet wie je bent, als je weet hoe je reageert in bepaalde situaties, dan pas kun je zelfvertrouwen opbouwen. En geen vals zelfvertrouwen, zoals veel mensen tonen.
Aan de buitenkant een grote mond of stoer doen, maar zodra de druk wat groter wordt, zijn dat de eerste spelers die afhaken. Een coach moet het verloop van een wedstrijd altijd doorspreken met zijn spelers. Ook na een overwinning. Evalueren is van cruciaal belang.
Veel trainers doen dan alleen als ze verliezen, maar ook als je wint, zijn er dingen gebeurd die voor verbetering vatbaar zijn. Verliezen, tegenslagen, conflicten: het hoort bij teambuilding. Je moet van je team weten hoe de spelers reageren op bepaalde situaties. Anders kun je gedrag van ze niet begrijpen.
Als je weet wat iemand achtergronden zijn, dan kun je daar veel gemakkelijker en beter mee omgaan. Als je als coach weet hoe de karakters in je team in elkaar steken, dan kan je de spelers ook beter begrijpen. Heb ik daar geen inzicht in, dan begrijp ik ook niet waarom iemand in bepaalde situaties zo reageert. Hoe goed of hoe slecht het ook gaat, er zitten altijd tegenstrijdigheden opgesloten in teams. Hoe ga je daarmee om?
Aan de ene kant zie je het individuele en aan de andere kant het sociale aspect. Wat moeten spelers van zichzelf opgeven en wat krijgen ze ervoor terug in de vorm van waardering en erkenning? Welke team rol gaat hij vervullen?
Simpel gezegd, is de speler tevreden met de rol die hij en mag spelen? Het hoeft helemaal geen probleem te zijn een team met heel veel individuele verschillen te hebben. Mits je die maar het inzicht geeft dat die verschillen hen juist zo uniek maken en gebruikt kunnen worden om een heel sterk team te vormen. De vraag is dus altijd in hoeverre een speler binnen een team zichzelf mag blijven, wat hij moet opgeven en welke rol hij kan spelen zodanig dat hij zelf ook tevreden is. Sporten in een team is in feite een wederzijdse belangenhartiging.
Ik heb jou nodig, jij hebt mij nodig en samen maken wij een gigantisch goed team. Blijf in de spiegel kijken met elkaar en zorg ervoor dat je daardoor nog beter gaat presteren.