Regio – Van een aansteker in de Kuip tot de West Ham-rellen in Alkmaar, rookbommen in Groningen en deze week in Enschede buiten het stadion tijdens een voorrondewedstrijd van de Conference League. Waar gaat het heen?

Zoeken naar een oplossing
Gezichtsherkenning via een app. Hoe ga je om met hooligans op de tribune? Voor veel clubs in het betaald voetbal is die vraag actueler dan ooit.
Bij NEC in Nijmegen is de laatste wedstrijden van het afgelopen seizoen geëxperimenteerd met een systeem dat al iets langer op een paar luchthavens wordt toegepast: gezichtsherkenning gekoppeld aan een app met een toegangsbewijs. De technologie komt van het Nederlandse bedrijf. NEC gebruikt het systeem nu vooral om mensen snel naar binnen te laten gaan. Zij hoeven hun ticket niet te laten zien en dat leidt tot minder lange rijen. De technologie is in eerste instantie gemaakt voor een snelle en veilige toegang van grote groepen mensen. Maar je kunt hiermee ook bepaalde mensen uit het stadion weren. Dit gaat dan om het handhaven van een opgelegd stadionverbod op basis van wangedrag bij een eerdere wedstrijd.
Marcel Boekhoorn
De multimiljardair zag wel brood in de technologie en besloot te investeren. Dat contact leidde tot de eerste usecase in het voetbal, bij het Goffertstadion in Nijmegen. Mensen downloaden de app en gebruiken die om thuis hun eigen digital identity te creëren. Daarvoor maken ze gebruik van een ID-document, een selfie en een liveness-check. Vervolgens kunnen ze aan hun digital identity het toegangsticket voor de wedstrijd koppelen.’
Eenmaal bij het stadion aangekomen hoeven fans niet meer een kaart uit hun broekzak te halen. Even langs de gezichtsscanner en ze wandelen naar binnen. Bij NEC begon de pilot met VIP’s in de voorzitterslounge.
De laatste twee wedstrijden van het seizoen konden ook supporters van een regulier vak via FastID naar binnen.
Hooligans buiten de deur
Daar waar je mensen makkelijk en snel toegang kunt geven, kun je die ook weren. Technologie stelt clubs in staat om alleen fans met een persoonsgebonden toegangskaart toegang te verlenen. Voor mensen met een stadionverbod gaan de poortjes niet open.
Hoe verder
Een besluit te nemen. Dat is aan de clubs en de KNVB. Zij moeten bepalen welke maatregelen nodig zijn voor een veilig stadion, zonder vandalisme en racisme. Wat meehelpt is dat de meeste betaald voetbalclubs hetzelfde toegangssysteem gebruiken. Daar zijn al mee geïntegreerd. Zo zou je één stadionverbod dus vrij eenvoudig bij bijna alle clubs kunnen handhaven
Maar stel nu dat je als fan je seizoenkaart voor één keer wilt doorgeven, omdat je zelf verhinderd bent? Dat is geen probleem. Je kunt tickets namelijk digitaal doorgeven. Voorwaarde is wel dat die andere persoon de app downloadt en thuis z’n digital identity aanmaakt. Dit zal niet genoeg zijn om het aan te pakken.
Stop met verstoppertje spelen geen mankracht bij overheid, hard aanpakken er is geen andere keus. Er is wel een keus, met ze alle de schouders er onder zetten en er niet voor weg lopen. Praten is leuk, maar nu de daden nog om het uit te bannen.