Kijkend naar een vereniging en al het werk dat daarbinnen gebeurt, komt het woord “verantwoording” en “ verantwoordelijk” regelmatig terug. Die is verantwoordelijk voor dit en de ander is verantwoordelijk voor dat.
Hele diagrammen kun je er mee vullen. Maar daar koop je nog geen verantwoording mee. Nee, die verantwoording die moet je voelen en niet opleggen.
Daarom, voor alle betrokkenen bij een club: ‘’Voel eens mee!’’ Ga zoveel mogelijk aan de door de vereniging uitgeschreven activiteiten deelnemen en zorg dat je bij alle activiteiten op tijd aanwezig bent.
Wat kunt u doen?
Leren omgaan met teamgenoten en begeleiders. Om gaten dicht te lopen binnen uw team. Zaken of knelpunten op te lossen die verkeerd dreigen te gaan. Zich sportief en correct gedragen ten opzichte van medespeler, begeleiders en overige kader. Zich houden aan de geldende gedragsregels. Accommodaties niet vernielen en/of verontreinigen. Ervoor zorgen dat het tenue schoon en in goede staat verkeert en uit de juiste clubkleuren bestaat.
Dus spelen in een team brengt verantwoording met zich mee, dus niet voor elk wissewasje de training afzeggen. Je kind opgeven als lid geeft ook verantwoordelijkheden: Een keertje fluiten, vervoer regelen, kantinediensten draaien, terreindiensten verzorgen en andere kleine werkzaamheden.
Conclusie
Het is dus niet ’’wie verantwoordelijk is;’’ het is wie zich verantwoordelijk voelt!