Pareltjes uit onze Samenleving: Cees van der Vlugt
Regio – In de serie “pareltjes uit onze samenleving” geven wij aandacht aan bijzondere mensen, die veel voor de Nieuwkoopse gemeenschap betekenen. Zonder vrijwilligers kunnen verenigingen, clubs, stichtingen en genootschappen niet bestaan. Vrijwilligers kun je nooit genoeg hebben en gelukkig zijn er vele mensen, die zich in hun vrije tijd willen inzetten voor een ander. Zodra onze redacteur Theo Leliveld vindt dat er iemand meer in de schijnwerpers moet worden gezet plaatst de eindredactie het bijbehorende artikel…
Cees van der Vlugt Muziekdocent bij Dice Musica
De Ter Aarse muziekman en oprichter van “Dice Musica ’83. Als muzikant, als tambour-maître, als instructeur, als voorzitter en als stimulator, kortom een autoriteit op dit gebied. Hij was 27 jaar lid, van de inmiddels opgeheven muziekvereniging “Arti et Religioni” uit Langeraar. Bijna 14 jaar was hij daar secretaris/vice voorzitter en beleefde de vereniging een ongekend bloeiende periode. In 1983 begon hij, samen met Jan Slof, een eigen muziekvereniging in Ter Aar. Ondanks veel tegenwerking wist hij de Drum- & Showband “Dice Musica ‘83” tot een groot succes te maken en deze muziekvereniging een prominente plaats te geven in Ter Aar, maar ook
ver daarbuiten.Zijn muzikale kennis kreeg hij mee van zijn vader die een meer dan een verdienstelijk trombonist was. Veel ervaring deed hij op bij de Tamboerkorps van de Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag, hetgeen enkele jaren geleden een bekroning kreeg toen hij voorop ging als Tamboer Majoor bij de Massed Band van oud dienstplichtige militaire muzikanten. Een groot orkest van meer dan 120 musici, vooraf gegaan door 5 tamboer maitres, en daarvoor old Garde Grenadier Cees van der Vlugt. Ter Aar wist in de loop der jaren dat hij iets had met militaire muziek, want er kwamen verschillende concerten van de Koninklijke Militaire Kapel, het Cadettentamboerkorps “Prins Bernhard” van de Koninklijke Militaire Academie kwam op bezoek, het Tamboerkorps van de K.M.K., de Drumfanfare van de Koninklijke Luchtmacht, de Amsterdamse Politiekapel, het Tamboerkorps der Intendance, het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht, het Fanfarekorps Bereden Wapens, het Reünistenorkest Fanfarekorps der Genie, het Reünistenorkest van het Regiment van Heutsz, de Marinierskapel der Koninklijke Marine, The Band of Liberations en de Josti Band.
Een icoon en muziekgoeroe.
Bij zijn afscheid als voorzitter van de Ter Aarse drum- en showband Dice Musica ’83, na een voorzitterschap van 35 jaar, heeft Cees van der Vlugt de erepenning De Gouden Vos van de band gekregen. Een icoon en muziekgoeroe. Van der Vlugt is inmiddels bijna 67 jaar actief in de muziekwereld, waarvan meer dan 50 jaar op bestuurlijk niveau. Als dienstplichtig militair was hij muzikant bij de Koninklijke Militaire Kapel en tamboer-majoor bij de Massed Band van oud dienstplichtige muzikanten.
Ook was hij muziekleraar op diverse Ter Aarse scholen.
Hij blijft zeker nog actief o.a. als dirigent, bij het lesgeven op de scholen en het beheer van de heel bijzondere muziekbibliotheek van de vereniging. Zo nu en dan overkomt Cees van der Vlugt iets waar hij alleen maar stil van kan worden. Meer dan 65 jaar actief in de muziek, van alles meegemaakt, en de laatste maanden weer een bijzondere uitdaging op muzikaal gebied. Benoemd tot Ere-lid, het Briljante Erekruis, van de Belgische muziek federatie en tot Officier in de Orde van het Belgische Kruis. De Ter Aarse musicus kreeg deze hoge Belgische Onderscheidingen voor de bijzondere manier waarop hij zich, gedurende meer dan 65 jaren, geheel belangeloos, heeft ingezet voor de amateurmuziek en het promoten van de militaire muziek.
Wie geen muziek maakt telt niet mee in de maatschappij, dat zou een uitspraak kunnen zijn van Cees.
Ter Aar had altijd de mooiste en best georganiseerde Dodenherdenking van de gehele gemeente Nieuwkoop.
Muziek brengt vreugde
Muzikanten hebben bloemen in hun wapen, niet dingen die doden. Muziek brengt vreugde, hop, vrede, broederschap. Muziek is dus belangrijk, niet omdat het vermaak is, muziek is niet alleen een vak, het is een missie. Daarom doet Cees dit werk. De missie waarvoor? Om de samenleving beter te maken.