Nieuwkoop – in onze gemeente kennen we diverse dorpsraden. De vrijwilligers die hiermee gemoeid zijn ontwikkelen allerlei initiatieven om de houdbaarheid van hun dorpskernen levendig te houden en zijn regelmatig met de gemeente in gesprek over nieuwe impulsen en ideeën. Ditmaal de kern Noorden:
Bevorderen en het ondersteunen van initiatieven
Het ontstaan van Dorpsraad de Koet begint in 2002 als een groepje betrokken Noordenaren zich over de toekomst van Noorden buigen. Dit resulteerde in een eerste bewonersavond in “De Rietzanger” op 23 september 2002 waar werd gesproken over het hinderlijke vrachtverkeer, het teruglopende winkelbestand, het tekort aan starters- en seniorenwoningen en een nieuwe locatie voor de Antoniusschool. In 2009/2010 werden er een aantal werkgroepen samengesteld die met elkaar het “Dorpsplan de Koet” hebben opgesteld. In november 2011 is in een drukbezochte bijeenkomst in de NSV-kantine besproken en het definitieve dorpsplan aan de bewoners gepresenteerd. In december 2011 was de Vereniging Dorpsraad de Koet een feit.
Doelstelling
Dorpsraad de Koet stelt zich ten doel, het algemeen belang van de inwoners in het werkgebied (Noorden, Noordse Dorp en Noordse Buurt) behorend bij het dorpsplan de Koet te bevorderen en de onderlinge samenwerking tussen inwoners en maatschappelijke organisaties in deze kernen te stimuleren. Saamhorigheid in het werkgebied te ondersteunen, net als initiatieven vanuit de bevolking die het algemeen belang dienen.
Men wil de belangen van de inwoners in het werkgebied bij de gemeente, de provincie, waterschappen en/of andere organisaties te behartigen en te verdedigen en wil zich inzetten voor het algemeen belang, voor de leefbaarheid van Noorden. Alles wat draagvlak voor de voorzieningen borgt is goed of te prefereren voor behoud van de leefbaarheid.
Een plan voor een nieuwe school en op de plaats van de oude school winkels met appartementen. In april 2010 is de nieuwe school in gebruik genomen. In Noorden bestond al langere tijd de wens voor de herontwikkeling van het dorpsplein en de directe omgeving daarvan. Dit is onder meer vastgelegd in het in 2009/2010 opgestelde dorpsplan De Koet. Men maakte zich hard om in 2018 binnen de schoolbibliotheek naast faciliteiten voor jongeren ook voor senioren te realiseren
Natuur en recreatie
Een belangrijk basisstuk voor de gemeente is de Structuurvisie 2040. Hierin staat onder andere dat de gemeente opgedeeld is in drie zones en dat Noorden, de Noordse Buurt en het Noordse dorp in de groenblauwe zone liggen waar natuur en extensieve recreatie erg belangrijk gevonden worden.
Daarnaast wordt vermeld dat Noorden een B kern is en het Noordse Dorp een C kern. Dit houdt in dat Noorden voldoende draagvlak heeft voor eigen voorzieningen en het Noordse Dorp voor haar voorzieningenniveau is aangewezen op de A- (zoals Nieuwkoop) en B- kernen.
Guus Elkhuizen heeft een aantal leden van de werkgroep Noordse Buurt geïnformeerd over de plannen met betrekking tot de ontwikkeling van natuur in het zuidoostelijk deel van de Noordse Buurt. De plannen behelzen kortweg gezegd de aanleg van rietmoeras (uitbreiding Vergeten Putje) ten oosten van de Floraweg en de aanleg van bos ten zuiden van de Floraweg. Een goede communicatie tussen de gemeente en de inwoners is zeer belangrijk. Het moet toch mogelijk zijn om het een en ander te vervangen door ‘heldere mensentaal’.
Met name de toegang tot het plassengebied is een belangrijk item. Men wil daarom de recreatie, passende bij de kenmerken van Noorden, stimuleren, zowel voor de eigen bewoners als voor recreanten van elders.
Vergrijzing
Wat wel een zorg wordt, is de vergrijzing. De doorstroming van mensen met een eengezinswoning naar een senioren of kleinere woning is er nauwelijks. Een goed leefklimaat kan alleen worden bereikt als wonen, zorg en welzijn (en andere voorzieningen) optimaal op elkaar worden afgestemd en in de nabijheid van de bewoners beschikbaar worden gesteld.
Ook dienen er meer veilige oversteekplaatsen aangelegd te worden. Goede en verlichte fietspaden zijn eveneens onmisbaar. Gesproken wordt er over het hinderlijke vrachtverkeer en het teruglopende winkelbestand.
De dorpsraadsleden zijn vrijwilligers die zich, naast hun baan, bedrijf of andere activiteiten, inzetten voor de belangen van het dorp. Dat doet ieder vanuit zijn eigen perspectief en kwaliteiten en dat maakt het dorp Noorden zo trots.