Facebook Twitter
    RTV Hollands Midden
    • Home
    • Over ons
      • Programmering
      • TV Gids
      • Verzorgingsgebied
      • Vacatures
    • Programma’s
      • Sterrenshow
      • Klompentoppers
      • Programma terugluisteren
    • Nieuws
      • Agenda
    • Sport
      • Programma voetbalclubs
      • Standen
      • LIVE SCORES
    • Luister online
    • Contact
      • Prikkers
      • Verzoekjes
      • Reclame
    Facebook Twitter
    RTV Hollands Midden
    Home»Nieuws»Rechtbank: Uitsluiten studenten van energietoeslag onterecht
    Nieuws

    Rechtbank: Uitsluiten studenten van energietoeslag onterecht

    10 maart 2023Bijgewerkt:23 februari 2023

    Regio – De gemeente Amsterdam sluit studenten ten onrechte als groep uit van de eenmalige energietoeslag, zo heeft de rechtbank daar bepaald. Een student uit de hoofdstad stapte naar de rechter om de afwijzing van zijn aanvraag voor de energietoeslag aan te vechten.

    The banknotes lie next to the gas burner. The concept is to increase the supply price, payment for natural gas. The energy crisis. High price, gas price.

    Amsterdam stelde dat studenten als groep niet vergelijkbaar zijn met mensen die moeten rondkomen van een minimumloon en dus in aanmerking komen voor de energietoeslag. Dat doen ze in navolging van het landelijke beleid. Maar daar gaat de rechtbank niet in mee. De groep mensen die in aanmerking komt voor de eenmalige energietoeslag is namelijk groter dan minima alleen.

    ‘Zo vallen onder de regeling ook jongeren van 21 jaar en ouder die aan het begin van hun loopbaan staan en een startsalaris van net boven het minimumloon ontvangen,’ aldus de rechtbank. ‘Er zijn studenten die zich wat betreft hun inkomen en woonsituatie in precies dezelfde situatie bevinden als deze groep.’ Daarom spreekt de rechtbank van ‘ongelijke behandeling van vergelijkbare gevallen’.

    Meer eisen

    De gemeente heeft ook onvoldoende aangetoond dat het uitkeren van de energietoeslag aan studenten tot overcompensatie van die groep zou leiden, vervolgt de rechtbank. Want studenten moeten, net zoals andere aanvragers van de toeslag, aan meer eisen voldoen dan alleen een inkomenseis.

    Zo moet iemand wel zelf zijn of haar energiekosten betalen, legt jurist Jaap Kotteman van Legal Advice Wanted uit. Zijn organisatie stond de student in Amsterdam bij. Studenten die bijvoorbeeld bij hun ouders inwonen en daar niets betalen, komen volgens Kotteman niet in aanmerking voor de toeslag.

    Voorwaarden

    ‘De uitspraak betekent niet dat de student de energietoeslag krijgt,’ zegt de rechtbank dan ook over de student uit Amsterdam. Het is namelijk niet duidelijk of hij zelf voldoet aan alle voorwaarden voor de eenmalige energietoeslag. Volgens Kotteman is dat wel zo. De gemeente moet binnen zes weken opnieuw een beslissing nemen over de aanvraag. Amsterdam kon dinsdagmiddag inhoudelijk nog niet reageren. ‘We gaan de uitspraak bestuderen en ons op het vervolg beraden,’ aldus de woordvoerder.

    Goed nieuws

    Kotteman is blij met de uitspraak. Legal Advice Wanted heeft nog meer rechtszaken in Amsterdam en ook in andere gemeenten op de planning. Als het nodig is, kan de organisatie iedereen individueel bijstaan, zegt hij, ‘maar we verwachten eigenlijk dat nu alle gemeenten naar hun beleid gaan kijken.’

    Volgens vakbonden FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is de uitspraak ‘opnieuw een bewijs dat studenten weldegelijk aanspraak moeten kunnen maken op de energietoeslag op basis van dezelfde gronden als andere Nederlanders’.

    Minister Schouten

    LSVb-voorzitter Joram van Velzen wijst naar minister Schouten (Armoedebeleid): ‘Je kunt je afvragen hoeveel rechtszaken er nog gevoerd moeten worden voordat ook de minister doorheeft dat dit niet kan. Dit is niet goed voor studenten, maar ook niet voor gemeenten die nu gedwongen worden om studenten de deur te wijzen. De minister moet zorgen dat die gemeenten voldoende geld krijgen om ook studenten een toeslag te kunnen geven als zij daar recht op hebben.’

    Aanpassen

    Na eenzelfde uitspraak van de Rechtbank Gelderland over een student in Nijmegen veranderde Schouten de regels niet. In de voorgenomen wijziging van de Participatiewet in in verband met energietoeslag, blijven studenten als categorie uitgesloten. Wellicht wordt er nog iets aangepast naar aanleiding van het advies van de Raad van State.

    De RvS is ‘er nog niet van overtuigd dat voor deze groep een volledige uitsluiting, ook van voltijds studenten die studiefinanciering ontvangen en in een zelfstandige woning wonen, aangewezen is.’ Het is advies is om ‘de uitsluiting van alle studenten nader te motiveren en zo nodig het voorstel op dit punt aan te passen’.

    nieuws
    Deel: Facebook Twitter Email WhatsApp

    Gerelateerde berichten

    Ernstige waarschuwing voor oudere mannen

    31 maart 2023

    Afspraken met Rijk over bouw van meer dan 100.000 betaalbare woningen in Woondeal MRA

    31 maart 2023

    Prachtige blauwborst is weer terug in de Groene Jonker

    31 maart 2023

    RTV Hollands Midden
    "Het Hollandse Hart van de Regio"

    Postbus 8
    2460 AA Ter Aar
    0172 604016
    info@rtvhollandsmidden.nl

    RTV Hollands Midden
    RTV Hollands Midden

    De Omroep van Nieuwkoop, Ter Aar, Langeraar, Papenveer, Korteraar, Nieuwveen, Zevenhoven, Vrouwenakker, Noordeinde, Noorden, Noordse Dorp, De Meij, en Woerdense Verlaat.

    Dé omroep van Nieuwkoop

    Post adres

    Postbus 8
    2460 AA Ter Aar
    0172 604016
    info@rtvhollandsmidden.nl

    Facebook Twitter
    • Privacy reglement
    • Privacy statement
    © 2023 RTV Hollands Midden. Designed by Webeyes.

    Vul hierboven je zoekterm in en klik op Enter. Druk Esc om te annuleren.