Reizigersorganisatie Rover: ‘Komt er geen extra geld, dan verdwijnen er buslijnen’

Reizigersorganisatie Rover hoopt dat het kabinet 1 miljard uittrekt voor het openbaar vervoer© /Hjalmar Guit
Reizigersvereniging Rover hoopt morgen, op Prinsjesdag, vurig dat het kabinet bekend maakt 1 miljard euro in het openbaar vervoer te steken. Blijft die financiële injectie uit, dan zijn de gevolgen groot, voor zowel consument als voor de vervoersmaatschappijen.
Vorige week schreef RTV al dat de toekomst van het openbaar vervoer er niet al te rooskleurig uitziet. Dat onderschrijft Will Gerbers van Rover. “Komt er geen geld bij, dan verdwijnen er buslijnen in het openbaar vervoer. Bovendien stijgen de prijzen dan met zo’n twaalf procent, en gaan er minder bussen per uur op een traject rijden. Kortom, voor mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, heeft het grote gevolgen”, stelt Gerbers.
Gevolgen voor de reiziger
Want met een prijsstijging van twaalf procent denkt Gerbers dat de reizigers op zoek gaan naar een ander vervoersmiddel. “Zo’n prijsstijging is niet te betalen voor de consument. Bovendien zijn de prijzen dit jaar al met zeven procent gestegen, waardoor de totale prijsstijging in dat geval zou uitkomen op bijna twintig procent, in twee jaar tijd. De auto is natuurlijk geen twintig procent duurder geworden”, zegt Gerbers.
Plattelands-ov in het gedrang
Geen extra financiële steun, betekent bezuinigen en dat heeft volgens Gerbers gevolgen voor de bereikbaarheid op het platteland. “Naast dat bepaalde buslijnen dan verdwijnen, vervallen er bussen op bestaande trajecten. Dat betekent dat je zomaar twee uur in plaats van een uur op een bus moet wachten. Dat jaagt reizigers weg.”
Ondanks twee brandbrieven van Henk Jumelet en Nelleke Vedelaar, de huidig en voormalig gedeputeerde op het gebied van vervoer, lijkt het kabinet niet te zwichten voor de nadrukkelijke oproep om het openbaar vervoer een hart onder de riem te steken. “Misschien hebben ze in Den Haag wel een uitstekend ov-netwerk? En ik kan me voorstellen dat de beleidsmakers allemaal een eigen chauffeur hebben. Die komen wel op hun plek van bestemming, dat hebben wij hier op het platteland niet”, stelt Gerbers.