Facebook Twitter
    RTV Hollands Midden
    • Home
    • Over ons
      • Programmering
      • TV Gids
      • Verzorgingsgebied
      • Vacatures
    • Programma’s
      • Sterrenshow
      • Klompentoppers
      • Programma terugluisteren
    • Nieuws
    • Sport
      • Programma voetbalclubs
      • Standen
      • LIVE SCORES
    • Luister online
    • Contact
      • Prikkers
      • Verzoekjes
      • Reclame
    Facebook Twitter
    RTV Hollands Midden
    Home»Sport»Theo-Logica: André van der Voort
    Sport

    Theo-Logica: André van der Voort

    14 maart 2022

    Nieuwveen – Naast de rubriek “Langs het (Leli)Veld” hebben we ook “Theo-Logica.” Voetbal is immers zijn geloof en het veld is zijn kerk. Hier worden exponenten van ons regionale voetbal kritisch tegen het licht gehouden. En uiteraard met zijn uitgesproken mening en visie.

     

    Exponent van een uitstervend ras

    De speler

    André van der Voort is als speler begonnen bij RKSV Altior in de F-jeugd. Tot zijn eenentwintigste gekeept op het veld, daarna de keuze gemaakt richting het zaalvoetbal. Later bij TAVV en Nicolaas Boys op het veld als algemeen reserve nog wat wedstrijdjes meegepakt in de tijd dat hij bij deze clubs actief was als keeperstrainer. Hij kwam bij TAVV zelfs nog enkele wedsrijden in het eerste en dat als algemeen reserve en keeperstrainer. Uiteraard bij gebrek aan…

    André vertelt: “Ik had het voorrecht om op mijn zevende jaar al te mogen beginnen met voetballen, omdat men bij mijn toenmalige vereniging een chronisch tekort had aan keepers. Op aanraden van enkele vriendjes die al wat ouder waren werd gevraagd aan mijn ouders of ik al wilde komen voetballen. Aangezien ik niets liever deed was die keuze niet zo moeilijk meer.”

    Tien jaar later mocht hij zijn debuut maken in het eerste elftal van Altior, dat in die periode doorstoomde van afdelingsvoetbal naar de tweede klasse. Het is bij slechts vier wedstrijden gebleven, omdat de concurrentie in die tijd moordend was. “Na het afscheid van Jan van der Jagt en na het vertrek van Aad Otto (UVS) waren Hans van Lammeren, Hein Sassen, Michel Pieterse, mijn persoontje en nog wel een paar goede keepers de mannen tussen de palen. Stuk voor stuk doelmannen die zó in een eerste elftal konden spelen. De tweede klasse was wel voor deze dorpsclub toen het hoogst haalbare, daar de eerste klasse was onderverdeeld in drie landelijke hoofdklassen in de tijd dat het zondagvoetbal hoger aangeschreven stond dan het zaterdagvoetbal. Nu bijna niet meer voor te stellen,” zegt Van der Voort.

    Vanaf zijn eenentwintigste heeft hij de switch gemaakt naar het zaalvoetbal, waar hij op het één na hoogste niveau in Nederland heeft gespeeld. Dat was slechts voor een jaartje, daar het reizen doordeweeks best wel tegen ging staan, door het hele land heen, en je ’s avonds erg laat thuis kwam. Na dat jaar heeft Van der Voort enige jaren in Zevenhoven gespeeld en haalde daar de Zevenhovense en Goudse selectie. Best wel frappant te noemen voor een doelman uit een team dat zweefde tussen poule twee en poule drie, want in poule één zaten de betere teams.

    De trainer

    Als trainer begon Van der Voort met het trainen van de F-jeugd bij TAVV in 1993. Op advies van Frans de Boer is hij twee jaar later keeperstrainer geworden na het volgen van diverse cursussen. In chronologische volgorde zag het vervolg er zo uit: 1995-1998 jeugd TAVV, 1998-2001 jeugd Altior, 2001-2004  Nicolaas Boys selectie, 2004-2006 TAVV selectie, 2006-2008 Aarlanderveen selectie. Daarna werd het stil op het veld rondom hem en ging hij zich meer bezighouden met media, zoals radioverslag en het schrijven. Na tien jaar kwam hij via Zwammerdam opnieuw op het veld (2018-2020) en is nu voor het tweede seizoen aan de gang bij Altior, bij de club waar het allemaal vijftig jaar geleden begon.

    Zijn visie: Als doelman moet je uitstralen dat er voor de tegenstander niets te halen valt. Een muur die niet te slechten valt en moet ogen als een onneembare vesting. Tel daarbij op dat er bij de meeste doelmannen haantjesgedrag en bravoure bijkomt en het plaatje is compleet. Baas in de zestien en hij gaat wel even vertellen hoe de verdediging voor hem georganiseerd dient te worden. En als zij niet luisteren zijn de rapen gaar…

    Zelfs eigen verdedigers moesten oppassen, want “los” betekent: Van de bal afblijven! Zo werd in zijn allereerste wedstrijd zijn eigen laatste man het slachtoffer van zijn optreden en in de kreukels gelopen.

    André van der Voort wil zijn ervaring overbrengen aan de jeugd en sturing en impulsen geven aan trainers, spelers en keepers. Hij wil weer onderdeel uitmaken van een groot geheel, van een mooie vereniging met een prachtige 75-jarige geschiedenis.  Het hart ging weer helemaal open bij deze gedachten toen hij op Koningsdag 2020 gevraagd werd om iets voor “zijn oude” club te doen.

    Accenten en visie

    Waar leg je voornamelijk de nadruk op tijdens je trainingen? In het begin van het seizoen maakt hij een keepersanalyse van een wedstrijd. Een keeper wordt dan op ongeveer twintig facetten bekeken. Hiervoor heeft hijzelf een speciaal formulier ontwikkeld.  Hieruit komen dan een werkdoelen/thema’s dat in een periode van zes weken wordt getraind. Van daaruit kun je je in zijn visie meer bekwamen op dat specifieke onderdeel. Zo ziet ook een seizoen-indeling eruit en kun je gericht naar een resultaat werken.

    Vervolgens evalueert hij dit met zijn keeper(s) na zo’n periode, in de winterstop of op een ander evaluatiemoment. Is het verbeterd en heeft de trainingsmethodiek geholpen? En hierin geeft hij de keeper of keepster alle ruimte om hierin mee te denken. Zoiets hoort dan ook bij het bewust worden van hetgene waarmee je bezig bent met elkaar.

    Wat vind hij belangrijk als keeperstrainer? Details invullen,  technisch verzorgd, positioneel trainen. Individuele training blijft belangrijk. Hier krijgt de keeper persoonlijke aandacht. Alle facetten van het keepen komen voorbij. Je kunt hier tot in detail de techniek uitdiepen, verbeteren en onderhouden.  Ieder individu is anders en heeft zijn eigen verbeterpunten en begeleidingsvorm nodig.  Trainen in wedstrijd vormen, waarom is dat zo belangrijk? Competitieve elementen creëren; een wedstrijd in een wedstrijd en altijd trachten dit ook in relatie met het team te bedenken en uit te voeren.

    Methodiek

    Neem bijvoorbeeld het onderdeel “hoge ballen verwerken.” Bij een individuele training pakt een keeper moeiteloos alle hoge ballen omdat er weinig weerstand is. In een wedstrijdsituatie (dus team training bijv. partijspel) heb je als keeper ineens vijftien spelers om je heen rennen, duwen en trekken en wordt het in een keer vele malen moeilijker. In deze situatie is het dan effectief trainbaar.

    Tijdens de integratie trainingen kun je ook een keeper bewust maken hoe zijn uitgangspositie en uitgangshouding is.  Dit is uitermate belangrijk voor het ingrijpen in bepaalde situaties.  Het coachen kun je nu effectief trainen. Vanaf jongs af aan gewoon doen, lef tonen, het hoeft niet foutloos te zijn, want als je het niet doet leer je het nooit..  Coaching van wanneer en hoe zeg je wat.  Een keeper heeft een leidinggevende functie, maar hoe zet je zo snel en effectief mogelijk je teamgenoten op de juiste plaats?  Met een goede coaching kun je een tegenaanval voorkomen! “Een goede keeper duikt niet en heeft namelijk geen werk, want als hij/zij geen werk heeft zijn de zaken organisatorisch op orde,” aldus Van der Voort. “Maar ze moeten er wel staan en voorbereid zijn als het nodig is om defensief in te grijpen.”

    Passies/hobby’s naast het voetbal

    André is gek op darts en het organiseren van evenementen, ook voor mensen met een verstandelijke beperking (zijn werk) Daarnaast heeft hij een levendige vrijetijdsbesteding in de sport in de vorm van redacteur, verslaggever en radiopresentator  van “De Kale Kenners” op de vrijdagavond en “Aanvallen en Verdedigen” op elke zaterdagmiddag, alles op en bij RTV Hollands Midden.

    De vereniging Altior is gezegend met talent en veel teams. In elke leeftijdscategorie is er tenminste één team. André van der Voort wil dit met plezier blijven doorontwikkelen, maar ziet ook zorgen. Er is weinig tot geen opvolging en dat is een zorgelijke ontwikkeling voor de toekomst. “Een keeperstrainer is een uitstervend ras, zo lijkt het,” in zijn ogen.

    André van der Voort is een teamplayer, die ook heel goed zelfstandig kan werken, beschikt over een goede dosis humor, is communicatief vaardig, een sfeermaker en een doorzetter. Sociaal ingesteld. Het is een topper.

    column voetbal
    Deel: Facebook Twitter Email WhatsApp

    Gerelateerde berichten

    Stichting Cycling Dreams blikt terug en vooruit

    27 januari 2023

    Voorbeschouwingen op de wedstrijden van 28 januari

    26 januari 2023

    Aanvallen en Verdedigen zaterdag 28 januari

    26 januari 2023

    RTV Hollands Midden
    "Het Hollandse Hart van de Regio"

    Postbus 8
    2460 AA Ter Aar
    0172 604016
    info@rtvhollandsmidden.nl

    RTV Hollands Midden
    RTV Hollands Midden

    De Omroep van Nieuwkoop, Ter Aar, Langeraar, Papenveer, Korteraar, Nieuwveen, Zevenhoven, Vrouwenakker, Noordeinde, Noorden, Noordse Dorp, De Meij, en Woerdense Verlaat.

    Dé omroep van Nieuwkoop

    Post adres

    Postbus 8
    2460 AA Ter Aar
    0172 604016
    info@rtvhollandsmidden.nl

    Facebook Twitter
    • Privacy reglement
    • Privacy statement
    © 2023 RTV Hollands Midden. Designed by Webeyes.

    Vul hierboven je zoekterm in en klik op Enter. Druk Esc om te annuleren.