Nieuwveen – Naast de rubriek “Langs het (Leli)Veld” hebben we ook “Theo-Logica.” Voetbal is immers zijn geloof en het veld is zijn kerk. Hier worden exponenten van ons regionale voetbal kritisch tegen het licht gehouden. En uiteraard met zijn uitgesproken mening en visie.
Lars Overbeek een meerwaarde volgens Sander van Dijk
Lars speelt al vanaf de jongste jeugd bij ARC en was de aanvoerder van het 2e elftal van ARC. De aanvoerder van het tweede elftal van ARC komt niet in aanmerking voor een plek in het vlaggenschip van de Racing en ging daarom in het hoofdteam van de Veners voetballen. Hij is inzetbaar op meerdere posities, maar zijn voorkeur gaat uit naar het middenveld en is verheugd om weer met veel bekenden te gaan samen spelen.
Speelt liever op 6, dan op 8, als bal afpakken is die sterk. Is belangrijk voor de restverdediging, tweede ballen pakt hij op. Erg goede conditie, volgens Sander een erg belangrijke speler. Heeft gif in zijn spel, kan goed verdedigen. Het is een winnaar.
Zorgen voor de restverdediging, tweede ballen pakken komen we automatisch bij discipline, gewoon je werk goed doen, je karakter moet goed zijn. Begrijpen dat als je tweede bal wint, je meer controle hebt en je kan nadenken over wat je daarna gaat doen. Dat de makkelijke weg ook de meest effectieve weg is. Als ik aan iedere willekeurige trainer vraag “wat doe je als de tegenstander hoog op het veld druk zet?” Dan krijg ik altijd het antwoord dat ze voor de tweede bal op het middenveld gaan. Het omschakelmoment voor de aanvallers (van aanvallen naar verdedigen), daar is hij waakhond over.
Bij balverlies moet de eerste intentie zijn om meteen druk op de bal te zetten; dan sta je nog in overtal, tegenstander heeft zich nog niet georganiseerd, dieptepass of actie mag niet komen (druk op passbeen, lichamelijk duel maken) Als de eerste druk niets oplevert of de afstanden te groot zijn om meteen door te jagen: groeperen, ruimte klein maken, lengteas bezetten en van hier uit moment bepalen en dan weten waar die bal gaat vallen.
Het centrum afschermen: De as is cruciaal
Door de as goed bezet te houden krijgt de tegenstander geen tijd en ruimte dicht bij het doel.Passlijnen ‘in je rug’ dichtlopen. Probeer als speler zo te staan dat je direct mee kunt sprinten.
Omschakelen
Omschakelen van balbezit naar balverlies is binnen het voetbal uiteraard een belangrijk item. Hoe sta je wanneer je (onverwachts) de bal verliest. Zet je direct druk of loop je als ploeg juist achteruit? En als je druk zet, doe je dat dan collectief? In de ogen van deze onbenul heeft omschakelen te maken met vooruit kijken. Voetbalgogme en inzicht zijn dus cruciaal. “Als speler moet je het besef hebben waar de bal naartoe gaat. Spelers moeten beseffen wat er van hen gevraagd wordt als ze de bal verliezen en dat besef heeft Lars Overbeek wel.
We spelen als team; de punten tellen voor het team niet voor een individu. De samenwerking met het team vindt hij erg belangrijk en hier haal Lars Overbeek veel voldoening uit. Samenspel, het samen een doel stellen en streven naar de winst is natuurlijk ook een groot deel van het spel.
Zorgen voor de restverdediging
Lars Overbeek heeft controlerende taak dat is op zijn lijf geschreven. Bewaken dat men niet onnodig balverlies heeft. Leidinggeven aan medespelers, goed in eigen zone spelen. Optimale veldbezetting bewaken. Ziet oplossingen vooruit aan de bal, maar werkt ook keihard zonder bal, het druk zetten en het afschermen van ruimtes.
Aan zijn manier van positie kiezen, aan de plekken waar hij zich bevindt of waar hij heen gaat, zie je dat hij goed een wedstrijd kan lezen. Zijn timing om een duel aan te gaan is namelijk altijd perfect. Steevast was hij op het juiste moment op de juiste plek en fungeerde zoals de ideale stofzuiger. Vaak heeft de verdedigende middenvelder een belangrijke rol in het elftal. Ondanks dat deze man vaak vrij onzichtbaar is onderschept hij toch veel ballen, stuurt het middenveld en de aanval aan vanuit het achterveld en maakt hier en daar zelf ook nog even een vlugge loopactie naar voren.
Controleurop het middenveld
De verdedigende middenvelder is de meest verdedigend ingestelde middenvelder. Vaak ook is de verdedigende middenvelder het verbindingsstuk tussen verdediging en middenveld. In het hedendaagse voetbal is de verdedigende middenvelder 1 van de sleutelposities op het veld. Een goede verdedigende middenvelder onderschept de aanvallen van de tegenpartij. Vervolgens kan hij een tegenaanval opzetten. Een verdedigende middenvelder moet dan ook veelzijdig zijn. En over een meer dan bovengemiddeld loopvermogen beschikken.
Als je bal het werk laat doen, hoef je zelf minder te lopen en raakt je tegenstander van slag bij de confrontatie met zoveel samenwerking. Goede eigenschappen zijn positiespel, inzet, teamwerk, anticipatie, beslissingen nemen zelfbeheersing en invloed zijn de mentale eigenschappen. Deze eigenschappen maken de verdedigende middenvelder tot de buffer voor je verdediging en vaak zijn zij de kapitein van je team.
Zonder anticipatie, positiespel, teamwerk en beslissingen zijn ze nutteloos voor deze positie ook al hebben ze goede technische eigenschappen. Deze eigenschappen zijn veel belangrijker voor deze positie dan voor elke andere positie en kunnen alle technische tekortkomingen doen vergeten. Lef, inzet en teamwerk zullen nodig zijn voor reddende tackles en de verstandhouding met de verdedigende spelers. Zelfbeheersing en invloed zijn niet essentieel maar een speler met die eigenschappen zal de ideale kapitein zijn van je team!
Maar Lars Overbeek ziet er nog gestroomlijnd uit en voetballen kan hij nog altijd. Hij doet hele wedstrijd geen domme dingen, balverlies is beperkt bij hem. Is het de restverdediging die Aarlanderveen kampioen maakt?