Nieuwveen – Naast de rubriek “Langs het (Leli)Veld” hebben we ook “Theo-Logica.” Voetbal is immers zijn geloof en het veld is zijn kerk. Hier worden exponenten van ons regionale voetbal kritisch tegen het licht gehouden. En uiteraard met zijn uitgesproken mening en visie.
Robin van Koert: Vervelende luis in de pels voor de gehele defensie
De handige spits is soms ongrijpbaar en zodoende een zeer vervelende luis in de pels voor de gehele defensie. Steeds weer kroop hij voor zijn directe tegenstander en fungeerde zo als kapstok waaraan de Noordenaren hun spel ophingen of ging voor de individuele actie waarbij hij ook steeds gevaarlijk was.
Hij heeft wel gevoel voor juiste moment te kiezen om druk te zetten, scoort daardoor nog wel eens op de momenten dat de verdediger een fout maakt. Aan de andere kant: Positie kiezen t.o.v. verdedigers (veld lang maken) heeft hij nog wel eens moeite mee, Robin gaat erg graag naar de bal.
Altijd de bal tegemoet gaan dan heeft Robin meer tijd om te handelen, explosief uit de dekking komen dat is voor hem belangrijk. Als spits is dat een goede eigenschap voor de goal, in en rond de 16 meter, liever niet te ver terug zakken. In de zestien moet je meer contact zoeken dan erbuiten, je bent doelgericht, als je niet meer bij de bal kan, been opzoeken en je laten vallen.
Kijken naar de bedoelingen van de opbouw van de tegenpartij en hierop anticiperen. Waar men inschuift, daar de ruimte zoeken. Robin van Koert zorgt dat je schuin naar voren naar de eerste paal loopt, maakt eerst een vooractie, zichzelf beschermen met zijn armen, dat doet hij wel. Nog meer ruimte maken, voor middenvelder om erin te duiken, zelf gelijk door bewegen, naar de andere kant en als de bal dan wordt ingespeeld, snijd dan binnen richting de goal.
Bij het timen van ballen, houdt je ogen open en probeer minder met de tegenstander bezig te zijn. Vraag de bal aan de medespeler, zodat er onderlinge communicatie is en de kans op een goede pass groter wordt. Kijk van tevoren en weet hoeveel tijd je hebt (wanneer, positie, (waar?) en het maken van de juiste keuze (spelinzicht) is van belang, daar is hij wisselvalig in.
Robin van Koert heeft een goed gevoel voor ritme en richtingsverandering. Hij is overtuigd en vastberaden wat hij gaat doen, dat is soms ook zijn valkuil. TAVV wil verzorgd voetbal spelen, maar ze vergeten nog wel eens dat diepte gaat voor breedte. Als men steeds zoekt om de kortste weg naar de goal te vinden, dan is Robin in z’n element.
Robin van Koert zijn handelingssnelheid is voldoende; hij is gelukkig veel sneller dan zijn vader was. Daar staat tegen over dat zijn vader Rinie van Koert technisch meer geschoold was. Hij is sterk aan de bal, kan goed wegdraaien, soms met drie man om hem heen en hij draait zich er vaak wel uit. Slim bewust de mindere verdediger opzoeken, daar heeft Robin wel gevoel voor.
Zorgen over de mentale weerbaarheid, gevolgen van eigen gedrag overzien en eraan gaan werken zal Robin een nog betere voetballer maken. Hij moet zich meer onthouden van openlijk uiten van ongenoegen van scheidsrechter en tegenstander.
Mentaliteit – omschakelen bij balverlies daar zit niet zijn kracht, felheid in duels dat mag je wel van hem verwachten. TAVV geeft Robin de kans zich als speler verder te ontwikkelen of gaat hij weer voetballen voor NSV’46? Daar liggen tenslotte wél zijn roots…