Uit het (Groene) Hart gegrepen: Omgaan met openlijke kritiek.
Nieuwveen – In de serie “uit het (groene) hart gegrepen pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Wij willen dit onze lezers en volgers niet onthouden…
Omgaan met openlijke kritiek
Deze onbenul zegt altijd kritiek is gratis advies. Hoe ga je om met partijen die jouw resultaten open en bloot bekritiseren?
Ga je er ook in alle openheid de strijd mee aan?
Trends om rekening mee te houden.
Het is namelijk best een uitdaging om transparant te zijn.
Dat levert je namelijk niet alleen applaus op, maar ook bakken kritiek. Wat doe je daarmee? Ga je de strijd aan, probeer je het te voorkomen of kies je voor stilzwijgen?
Ga je in alle openheid de strijd aan?
Dat begint met leren denken zoals mensen denken.
Als er grote verschillen zijn met je concurrenten, ben je kwetsbaar en trek je de aandacht. Hij of zij zal eventuele tekortkomingen of afwijkingen in prestaties met de andere oppikken.
Als die groot genoeg zijn, is dat reden om de koers bij te sturen.
Het is dus de moeite om je open en eerlijk te vergelijken met de concurrenten. Als er grote verschillen zijn, ben je kwetsbaar en trek je de aandacht. Probeer die gaten proactief te dichten. Laat in alle openheid zien dat je daarbovenop zit om je eigen te verbeteren.
Als je doet wat je kan, verminder je de (negatieve) belangstelling.
Vriend of vijand
Voorkomen dat ze de boel bij je op stelten zetten, blijft een vrij defensieve benadering. Kritische worden eerder als vijand dan als vriend beschouwd. De strategie is eerder afstand dan nabijheid.
Bestuurskamers blijven meestal potdicht.
De resultaten worden openlijk gedeeld, zowel positief als negatief.
Angst voor kritiek.
De reden hiervoor?
Pure angst om beschuldigd te worden dat ze niet genoeg doen.
Zelfs als ze vertrouwen hebben in hun eigen kwaliteiten, willen ze er niet over communiceren uit angst dat ze onbewust iets weglaten of overdrijven. Met een meer kritische en transparante review van resultaten proberen ze dat vertrouwen te herstellen.
Beschouw de kritiek als opbouwend, vooral als het om spontane conversaties gaat. Luister ook naar wat er gezegd wordt.
Is de kritiek volledig fout, zorg dan voor een snelle en breed gecommuniceerde reactie. Toch is ook hier voorkomen beter dan genezen. Zorg dat je goede band met het publiek opbouwt. En die ontstaan wanneer jullie dezelfde waarden delen, wanneer je echt gelooft in jouw resultaten. Dan komen ze authentiek en integer over, wat enorm belangrijk is voor het succesvol beïnvloeden op sociale media.
Focus
Kritiek krijgen is niet leuk. Het heeft direct effect op je gevoelens. Neem die gevoelens waar, maar laat je er niet door meeslepen. Jij bent namelijk je gevoelens niet. Richt je op je ratio. Is de kritiek terecht? Kun je iets met de kritiek? Wat wil de ander anders zien in jouw gedrag? Gebruik je ratio om de kritiek te doorgronden.
Vat kritiek niet persoonlijk op
Kritiek is niets meer en niets minder dan feedback op een actie van jou. Het staat volkomen los van jou als persoon. Probeer er ook zo naar te kijken. Mensen die kritiek persoonlijk opvatten, laten zich leiden door hun ego. Hét recept voor problemen. Laat je ego dus los en focus zo objectief mogelijk op de feedback.
Neem je tijd
Heb je na een kritische vraag niet direct je antwoord paraat? Neem je tijd. Wees niet bang om een korte stilte te laten vallen. Stilte is een teken van bedachtzaamheid. Neem dus gerust een adempauze om na te denken over de vraag en het antwoord dat je gaat geven. Herhaal desnoods de vraag om meer bedenktijd te creëren. Of zeg dat je er snel op terugkomt.
Zorg voor helderheid
Is de vraag of de kritiek je niet helemaal helder? Vraag dan of de ander het kan verduidelijken, zodat je een beter beeld krijgt wat de ander bedoelt. Dan kun jezelf ook beter reageren op de vraag of de kritiek.
Vraag door
Laat zien dat je de kritiek ter harte neemt of die lastige vraag graag beantwoordt. Een goede manier om dit te doen is doorvragen. Wat wil de ander graag anders zien? Welk advies zou je ter harte kunnen nemen? Zoek al vragend een oplossing waardoor je het gesprek toch positief kunt beëindigen.
Het is niet altijd makkelijk om kritiek te incasseren, onthoud dat de kritiek niet op jou als persoon gericht is. Maar dat het wordt gegeven om jou verder te helpen in je werk. Succes!