Regio – Wielrennen wordt in onze regio veelvuldig beoefend. In trainingen wordt er naar de gewenste vorm gewerkt om tot aansprekende resultaten te kunnen komen. Maar zoals in elke sport ligt blessuregevaar om de hoek. Via een van onze vast correspondenten kregen wij het volgende toegestuurd:
Zadelpijn
Dit is een veelgehoorde klacht onder fietsers. Het kan variëren van milde irritatie tot ernstige pijn. Zadelpijn wordt veroorzaakt door druk op de billen en kan worden verlicht door het zadel aan te passen. Soms werkt een ander type zadel en soms kan je de klachten al verminderen door de positie van het zadel te veranderen. Daarnaast kan een andere fietsbroek een groot verschil maken!
Knieblessure
De knie is een van de meest kwetsbare gewrichten bij het fietsen en kan worden overbelast door de repetitieve beweging van trappen. Knieblessures variëren van lichte irritatie tot ernstige blessures. Om knieklachten te voorkomen is het onder andere belangrijk dat je over voldoende mobiliteit beschikt vanuit je romp en heupen.
Rugpijn
Rugpijn is een veel voorkomende klacht bij fietsers, vooral tijdens lange ritten. Dit kan komen door een verkeerde fietshouding, ongeschikte fietskleding of een te stugge fiets.
Schouder- en nekklachten
Deze worden vaak veroorzaakt door onjuiste fietshoudingen. Langdurige belasting van de nekspieren kan leiden tot stijfheid en pijn. Om deze klachten te voorkomen kan je spierversterkende oefeningen doen om de fietshouding te verbeteren.
Hand- en polsblessures
Dit kan te wijten zijn aan de druk op uw handen en polsen tijdens het fietsen. Het kan gevoelloosheid, tintelingen en pijn in de handen en polsen veroorzaken.
Algemeen
Een goede fietshouding en een juiste bikefitting zijn belangrijk om blessures te voorkomen. Daarnaast kan het dragen van goede fietskleding en het gebruik van de juiste fietsaccessoires blessures helpen voorkomen.
Als je geblesseerd raakt, is het belangrijk om te rusten en indien nodig medische hulp in te schakelen.